Őszi ünnep lett

2 órája

Tömegeket vonzott a gesztenye Velembe - videó, sok-sok fotó

A kellemes őszi idő kicsalogatta a látogatókat a Velemi Gesztenyenapokra. Az odavezető autóúton araszolva haladt a forgalom, a parkolók után pedig hömpölygött a nép - hegyre fel és hegynek le. Mintha a gesztenyében találkozott volna a nyári fesztiválok szabadsága és az utolsó meleg napok egyikének öröme, a hagyomány és a modernitás, a kultúra és a gasztronómia.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

A vásári hangulat kézzel, szemmel, orral, füllel tapintható. A főutca két oldalán felállított standokon fonott kosár, cserépedény, karácsfadísz, bőr öv, kimérve kapható gumicukor, alkoholos- és alkoholmenetes italok, kürtőskalács néz velem szembe. - Mi ez, tökfesztivál? - hallom ki a tömegből, mikor elhaladunk az ijesztő arcot öltött lámpások mellett. Zenészek törik meg a lármát, majd csodálattal veszem tudomásul, kígyózik a sor az óriáspalacsintázó előtt, és szinte felháborodom a karácsonyi zoknikat látva. Néhány lépéssel később aztán megcsap a jellegzetes, füstös illat, amely órákkal később is árad még a kabátomból. Friss parázson sül a gesztenye – meleg, illatos, és dobja le magáról a héjat. Otthon így sosem sikerül.  

Frissen a legfinomabb a gesztenye
Frissen a legfinomabb a gesztenye - Nemes Gergő helyben sütötte, felesége rögtön kínálta az őszi csemegét
Fotó: © Cseh Gábor

Gesztenye minden formában 

A Putyora család udvarán húsz éve sütik a gesztenyét, sok a visszajáró vendégük. Putyora Eszter gesztenyés kiflit is készített az alkalomra, elárulta: a finom, egyszerű tészta alapja a liszt, vaj, élesztő és tejföl keveréke. Ezt tölti meg a saját gesztenyepüréjével. 

A közkedvelt sült gesztenye mellett egyéb gesztenyés finomságokat is találunk. Ki-ki roládba, szívbe, golyóba, piskótába rejtette, vagy egyszerűen tejszínhabbal rétegezte az őszi csemegét, de még pálinkát és sört is kínálnak ebben az ízben.  

Nemes Gergő őstermelő a Stirling-villa udvarán süti a gesztenyét. Elárulja: adagonként egyforma - és természetesen egészséges - gesztenyeszemeket válogassunk. A sütéshez keményfa dukál: tölgy, bükk, esetleg gyertyán. Fontos az egyenletesség is, aztán ha a héj koromfekete lesz, rázzuk le róla. Egyszerűen hangzik, de higgyék el: igazi férfimunka.  

Már a hegyről lefele jön velem szembe a tábla: tökös cappuccino. Ha a természetben megfér egymás mellett a tök és a gesztenye, akkor egy fesztiválon miért ne? Ki tudja, hány ilyen gyönyörű őszi napunk lesz még. Ha nem hömpölyögne még mindig a tömeg, lehet, a karácsonyi zokniért is visszafordulnék. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában