Horgász

6 órája

Pontyok után jöhet a süllő? - haltelepítések a vasi vizeken

Két ütemben több mint 3000 kilogramm ponty érkezett a vasi vizekre. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége folytatja az őszi haltelepítéseket.

Vaol.hu

Folytatódtak a haltelepítések Vas vármegyében: október 10-én, csütörtökön összesen 1200 kilogramm balatoni sudár ponty érkezett a Rába folyó ikervári, körmendi, magyarlaki és alsószölnöki duzzasztott szakaszaira, valamint az ikervári erőműcsatornába. A halszállítmány a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. fonyódi telephelyéről érkeztek a folyó szakaszokba. 

Haltelepítés Vasban: 2000 kilogramm ponty érkezett négy tóba
Haltelepítés Vasban: 2000 kilogramm ponty érkezett négy tóba 

A pikkelyes, hosszúkás, „nyurgás” balatoni sudár ponty egy egyedülálló tájfajta, melynek fenntartásáról a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Gondoskodik – tudatta lapunkkal Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.

Rá egy hétre újabb szállítmány érkezett, a 2000 kilogramm pontyból 600-600 kilogramm a Szombathelyi Csónakázó-tóba és a Magyarszecsődi tóba került. Mintegy 500 kilogramm ponttyal frissült az Újperinti bányató és 300 kilogramm hallal a Szombathelyi Horgásztó vize. A halasítás a „Standard és preferált őshonos halfajok telepítése, visszatelepítése” támogatása című pályázat keretében valósult meg. 

A következő hetekben is lesz haltelepítés

Ezzel a haltelepítéssel a Vas vármegyei horgászvizekben az éves nemeshal-kihelyezés már megközelíti 65 tonnát. Október-november folyamán további haltelepítések várhatóak szövetségünk saját forrásból, illetve MOHOSZ támogatással. A pontyhorgászok igényei mellett ősszel keszeg és ragadozó fajok beszerzésére is sor kerülhet, bár az idei év jól indult a ragadozó-telepítések terén. Korábban1505 kilogramm csuka és 830 kilogramm süllő érkezett. A tervek között szerepel továbbá még őszre 2500 kilogramm ponty, 10.000 kilogramm dévérkeszeg, 1000 kilogramm süllő és 200 kilogramm balin és 200 kilogramm compó beszerzése - mondta el Puskás Norbert. Az ügyvezető elnök emlékeztetett a jogszabályban és a horgászrendben foglalt alsó (min. 30 centiméter) és felső (maximum 50 centiméter) méretkorlátozás, valamint a heti (6 darab nemes hal) és napi (2 darab ponty) darabkorlátozás betartására. Ezek az előírások eltérnek az Országos Horgászrendtől. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában