Körkép

3 órája

Kamatstop és 5 százalékos hitel: ezt tudjuk eddig

Az ország pénzügyi helyzete megnyugtatóan stabil - mondta Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában hétfőn, az Országgyűlésben. A kormányfő egyúttal a kamatstop ügyét is érintette.  

Vaol.hu

Mint ismert, a kormány 2022 elején vezette be a lakossági kamatstopot, miután elszállt az infláció és vele együtt a kamatok mértéke. Az intézkedést azóta többször, legutóbb idén júniusban meghosszabbították december 31-ig. 

 

Marad a kamatstop? - Sokaknak jelenthet segítget
Marad a kamatstop? - Sokaknak jelenthet segítget

Orbán Viktor a kamatstopról a parlamentben 

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn arról beszélt az Országgyűlésben

mintegy 300 ezer családot védenek a kamatstoppal, és azt csak akkor vezetik ki, ha a kamatok mértéke tovább csökken.  

Az 5 százalékos hitel lehet a megoldás? 

Mint ismert, a közelmúltban találkozott Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Bankszövetséggel, amelyen kiemelte: a lakhatási problémák megoldása, az otthonteremtés továbbra is kiemelt prioritást jelent a kormány számára. Ezért arra kérte a bankokat, hogy a lakáscélú hitelek THM szintjét önkéntes alapon szorítsák 5 százalék alá. 

A Világgazdaság az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, Balogh Lászlót kérdezte: érdemes-e kivárni az 5 százalékos kamatot? Az elemző szerint benne van a pakliban, hogy az 5 százalékos lakáshitel reménye visszatartó erőt jelent a jelenleg aktuális, tervezett ingatlanvásárlásoknál. Ennek az az oka, hogy ez a kamatkörnyezet minden banki ügyfél számára előnyösebb lenne a mostani szintekhez képest. Igaz, a kiemelt ügyfelek számára jelenleg is elérhető 5,5-6 százalékos kamat, de a jellemző azért a 6-8 százalék közötti. Ehhez képest tehát az 5 százalékos plafon pár százalékpontnyi előnyt jelent. Csakhogy amíg ezt bevezethetik, az könnyen lehet, hogy hónapokat vesz igénybe, előfordulhat, hogy csak 2025 januárjától jelennek meg a banki termékeknél. Addig viszont az élet nem áll meg az ingatlanpiacon, amelyen érzékelhető drágulás megy végbe. 

Az érem két oldala 

Az éremnek mindig két oldala van – mondta lapunknak a vasi Horváthné Kocsis Henrietta pénzügyi tanácsadó. Egyrészt ez egy fantasztikus lehetőség annak, aki fel tudja venni, másrészt látni kell azt is: a banknak jelen pillanatban 5 százalékon nem éri meg hitelezni. Feltehetőleg más termékbe, konstrukcióba beépíti majd az itt szerzett veszteséget. A szakértő hozzátette: a részletek még kidolgozás alatt vannak, hogy pontosan mekkora kereslet mellett, milyen célra, milyen feltételekkel vehető majd fel az 5 százalékos hitel, nem tudni. 

Itt megnézheti Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti beszédét.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában