Október 23-ai ünnepség

2 órája

Főhajtás Welther Károly és a szombathelyi nemzetőrök emléke előtt

Koszorúzással és ünnepi közgyűléssel tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt a vasi megyeszékhelyen. Szombathelyen az 56-osok terén dr. Danka Lajos önkormányzati képviselő, míg a városházán dr. Nemény András polgármester mondott ünnepi beszédet kedden.

Vaol.hu

A hagyományok szerint zajlott az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett városi ünnepség Szombathelyen. A Jáki úti temetőben megkoszorúzták Welther Károly síremlékét, majd az 56-osok terén ünnepi megemlékezést tartottak, ahol dr. Danka Lajos, a Mi Hazánk önkormányzati képviselője mondott ünnepi beszédet.

Szombathely
Szombathelyen az 56-osok terén dr. Danka Lajos önkormányzati képviselő (Mi Hazánk) mondott ünnepi beszédet 2024. október 22-én
Fotó: Unger Tamás

A szónok megemlékezett Szombathely 1956-os hősi halottairól, dr. Welther Károlyról és az emlékhelyen meghalt nemzetőrökről. Kihangsúlyozta, hogy Magyarországon szinte nincs olyan család, akinek a szocialista rendszer ne okozott volna gyógyíthatatlan sebeket - számolt be közösségi oldalán a Mi Hazánk. 

A mártírhalált halt 56-os nemzetőrök emlékfalánál a szombathelyi önkormányzat, a Vas Vármegyei Kormányhivatal, a Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal, továbbá a pártszervetek képviselői is elhelyezték koszorúikat kedden. 

A szombathelyi közgyűlés ünnepi ülése a városházán

A nemzeti ünnep alkalmából tartott programsor a városházán folytatódott. Az ünnepi közgyűlésen beszédet mondott dr. Nemény András polgármester, aki Wagner András néhai polgármesterről is megemlékezett. Október 23-án pedig a városvezető közösségi oldalán József Attila Levegőt című versének részletével tisztelgett  a szabadságharc hősei előtt. "De jogom van / és lélek vagy agyag / még nem vagyok s nem oly becses az irhám, / hogy érett fővel szótlanul kibirnám, / ha nem vagyok szabad!" - olvasható a Facebook-bejegyzésben.  

Ha többet szeretne megtudni Welther Károlyról, s 56-os szerepvállalásáról, hallgassa meg tavaly készített Mesélő podcastunkat: Welther Károly a megye forradalmi vezetőjeként betartotta és betartatta a törvényeket. Jórészt neki köszönhető, hogy november 4-ig sem Szombathelyen, sem pedig a megyében nem történt vérontás - írtuk. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában