Rendes ülés

1 órája

Szombathelyi közgyűlés előtt: Senki sem kapott fizetést a HVSE-nél

A HVSE-nél szeptemberben nem adtak fizetést - osztotta meg információit Horváth Gábor önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) a csütörtöki közgyűlésen. Czeglédy Csaba arról beszélt, hogy a HVSE elnöke, Homlok Zsolt 25 másodperc alatt rázta le telefonon Nemény Andrást, Szombathely polgármesterét.

Vaol.hu

Fotó: VN-Archív/UT

Nehéz helyzetben van a csapat - hívta fel a figyelmet Horváth Gábor önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) a HVSE-re. Egyben tájékoztatást kért arról: összehívták-e a taggyűlést, elfogadták-e az előző évi pénzügyi beszámolót. Információi szerint már fizetési gondok is vannak a HVSE-nél, a szakosztályoknál a dolgozók nem kaptak bért. Rámutatott: Puskás Tivadar városvezetése alatt évi 40 millió forinttal támogatta az egyesületet az önkormányzat, míg a Nemény András által irányított önkormányzat ezt a pénzt nem adta oda az elmúlt években. Élt a gyanúperrel: ennek is köze lehet a mostani nehéz pénzügyi helyzethez.

HVSE
Nemény András is hallotta az információkat: nem kaptak fizetést a focisták 
Fotó: VN-Archív/UT

Nemény András utóbbi kijelentést visszautasította, és úgy reagált: 250 millió forintot kap a HVSE a központi költségvetésből, szerinte azt nem lehet tudni, mire költik. A polgármester szerint Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is rossz szemmel nézi azt, amit Szombathelyen folyik. Az államtitkárral egyeztetve kívánja egyébként rendezni a szombathelyi futball helyzetét Nemény András - később erről is beszélt a városvezető. 

HVSE vezetése a legutóbb jóváhagyott 20 milliót még nem hívta le a várostól

A polgármester aláhúzta: tiszta viszonyokat szeretnének teremteni, ezért akarnak rálátást a működésre. Ezért delegálta a közgyűlés a felügyelőbizottságba Czeglédy Csabát, az elnökségbe pedig Kovács Elődöt.  

Egyéni érdekek vezetik, nem racionális érdekek jelen pillanatban a HVSE-t

 - fogalmazott Nemény András, aki arról is beszélt a közgyűlés által megszavazott 20 millió forint lehívását sem kezdeményezte még le a HVSE elnöke. 

Megtudtuk azt is: jelen pillanatban tárgyalás folyik arról, hogy milyen keretrendszere legyen a labdarúgó csapat átadás-átvételének. A következő évi költségvetésben pedig már szeretnék támogatni ezt a klubot. Nemény András is hallotta a híreket, és hogy nem kaptak a focisták bért. Szerinte nincsenek tiszta viszonyok a HVSE-nél. 

Czeglédy Csaba képviselő (független) arról beszélt: a HVSE küldöttgyűlését október 30-ára hívták volna össze, most azt november 5-ére tolták át. A HVSE-t értesítette arról, hogy a város 20 millió forint plusz forrást hagyott jóvá a legutóbbi költségvetésmódosításakor. 

 - Homlok Zsolt - ha jól tudom - 25 másodperc időt szentelt polgármester úrra, rázta le a polgármester úr által elmondottak szerint - fogalmazott Czeglédy Csaba.  

Később arról is beszélt: információi szerint az a döntés született a klub vezetésénél, vagy mindenki megkapja a fizetését, vagy senki. Ezért nem kapott senki sem fizetést.  

Mintegy 1000 gyerek sorsáról is szó van a HVSE-nél 

Illés Károly képviselő (Fidesz-KDNP) emlékeztetett: mintegy 1000 gyerek sportol a HVSE keretein belül, szólt az olimpikonokról is, akik a város hírnevét öregbítették a HVSE színeiben. - Mindez kell, hogy érjen annyit a városnak, hogy támogassa a HVSE működését - emelte ki Illés Károly.  

Nemény András szerint tudatos döntés volt a HVSE részéről, hogy ne támogassa őket a város, beszélt arról is, a HVSE vezetése nem kért az elmúlt években az önkormányzattól forrást. Később arról is beszélt, szerinte ha a focisták nem kapnak pénzt, akkor arra idővel ennek hangot is fognak adni. 

Horváth Attila alpolgármester (ÉSZ) összegzett: az idei költségvetésben 995 millió forintot fordítottak sportcélú költségekre, abból 420 millió forint a Falco KC-ra, 330 millió forint pedig a sportközpont és sportiskolára jut. Ezen kívül összesen 245 millió forintot költ más szombathelyi sportegyesületekre az önkormányzat.

Czeglédy Csaba később hozzátette: a HVSE állami támogatása eltörpül a többi szombathelyi labdarúgó szervezet központi támogatása mellett, mert mint rámutatott: azok milliárdos támogatást kapnak éves szinten. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában