Körkép

2 órája

Bespájzolhatunk télire a Szombathelyi Vásárcsarnokban - az áraknak is utánanéztünk a piacon

Zsákos krumpli, elállós savanyúság, szárazbab, lekvár, méz - a friss zöldségek, gyümölcsök mellett megjelentek a feldolgozott, tárolásra kész áruk, a tartósított, savanyított termékek a piacon. A Szombathelyi Vásárcsarnokban mindent megtalál, aki feltöltené télre az otthoni éléskamrát.

Cseh-Egyed Bernadett

Piac körkép, 20241018, ut, Szombathely, Unger Tamás / Vas Népe

Egyik hétről a másikra új ruhát öltött a Szombathelyi Vásárcsarnok. Az ajtón belépve rögtön hosszú sorokba rendezett koszorúk, sírdíszek, virágok fogadják a vásárlókat - emlékeztetve a közelgő Mindenszentek ünnepére. Egyelőre inkább még érdeklődők, mind tényleges vevők jönnek. Van, aki lefotózza, otthon megbeszéli a családdal, aztán később visszatér a kiválasztott koszorúért - mondja Hummer Miklós, aki a tavalyi árakon nem változtatott. Örül, ha ennyiért elviszik. Megtudjuk: a tobozcsokrokat, a koszorúalapot már jó előre elkészítette, a használt fenyő is saját, a hideg éjszakáknak köszönhetően jól eláll a díszítés. Nem kedvezett az időjárás azonban a szezon népszerű virágának, a krizantémnak. A nagy meleg miatt a szokottnál később borult bimbóba a növény, a hűvös és kevés napfény miatt pedig most csúszik a virágzás. Hummer Miklós ezért fűti, állandó hőmérsékleten tartja a virágok helyet, így lesz mit kivinni a temetőbe. 

Bárdosi Csaba házi csalamádét árul a Szombathelyi Vásárcsarnokban
Bárdosi Csaba házi csalamádét árul a Szombathelyi Vásárcsarnokban
Unger Tamás / Vas Népe

Gyümölcsök közül almából a legnagyobb a választék, kilóját 600 forintért kínálják a legtöbb helyen. Aki friss paprikát, paradicsomot keres, több fajtából válogathat, és néhány helyen még újhagymát is látunk - csokorjáért 300 forintot kérnek. Sütőtökből káposztafélékből, karfiolból szintén bőséges a kínálat.  

Érdemes kilátogatnia a Szombathelyi Vásárcsarnokba annak is, aki bespájzolna télire. 

 A sütni kiváló sárga és a klasszikus Balatoni rózsa fajta krumpliból egy 10 kilogrammos zsák 4000 forintba kerül. Mákot, diót kimérve árulnak - utóbbi kilója 5400-5600 forint körül mozog, egy kiló szárazbabot fajtától függően 2500-4000 forintért kapunk. Kisebb üveg lekvárt 900 forintért vehetünk, a különlegesebb gyümölcsből készült, klasszikus 750 milliliteres üveg lekvár ára 2500-3000 forint. A hordós káposztából egy kiló 1200 forint, a sült káposzta dobozonként 500 forintba, a paradicsomlé üvegenként 900 forintba kerül. Termelői mézből a vegyes és a repce 2000, az akác 3000 forint.  

Gondolni kell a télre is – mondja Bárdosi Csaba, miközben csalamádét mér. A káposztából, paprikából, paradicsomból, hagymából, uborkából készült savanyúság szerinte minden ételhez illik, jó, ha van otthon. Nem mellesleg pedig megidézi a nyarat.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában