Saját dal

2020.01.30. 07:00

Gőzerővel készül koncertjére a vasi zenekar

Rutinos vasi zenészek keltenek életre egy korábban már működő zenekart, a Novelt. Azonban mégsem egyszerű újraindulásról van szó: a tagcserék mellett a repertoár és a zene is alakult – igazi örömzene a próbateremben és a színpadon is.

Nemes Judit

Megújulva. Kiss Csaba, Németh László Péter, Novák Bálint

Fotó: Szendi Péter

Egy saját dal állt a Novel zenekar újraalakulásának hátterében: Németh László Péterrel – akit a legtöbben a Mokka Tribute Band frontembereként ismernek a vasiak – felvette a kapcsolatot zenész névrokona, és az együttműködésüknek közös szerzemény lett az eredménye.

A dalhoz az ének és a szöveg állt rendelkezésre, ám szükségük volt egy gitárosra, aki szólózna hozzá. Ekkor találkozott a szombathelyi zenész az évekig működő, 2012-ben alakult soproni Novel zenekar egyik tagjával, Fábián János gitárossal, akivel a munkát tovább folytatták: Laci szövegeihez Jani készített zenei vázat – így vetődött fel egy formáció létrehozásának ötlete is.

Végül ismerősi körökből összeállt a csapat, és döntöttek: a Novel nevet viszik tovább. A zenekartól azóta elköszönt Fábián János, így Németh László Péter énekessel, Kovács Gábor gitárossal, Novák Bálint dobossal, Kiss Csaba basszusgitárossal és Polgár Tibor billentyűssel rendszeresen próbálnak és állítják öszsze repertoárjukat.

Az együttes három tagjával, Lacival, Bálinttal és Csabival egy helyi kávézóban beszélgettünk a dalokról, szövegről, a zenekari egységről. A Mokka Tribute Band – amelyben mind a mai napig örömmel és lendülettel vesz részt énekesként – frontemberéről kevesen tudják, hogy nemcsak kiváló hangját jegyzik, hanem szövegíróként is: a szintén szombathelyi Smoking Frog együttes dalai is a nevéhez köthetők.

Megújulva. Kiss Csaba, Németh László Péter, Novák Bálint
Fotó: Szendi Péter

– A feleségem hatására kezdtem el szövegeket írni; az engem érő benyomásokat vetem papírra. Vannak vidámabb dalok a repertoárban, és vannak olyanok is, amelyek a világról szólnak, amiben élünk – mondta el. Csabi 1990 óta tagja különböző zenekaroknak.

– Nagyon tetszett ez a zenekari elképzelés, hasonló személyiségünk miatt igen hamar egy csapattá váltunk. Előfordulnak súrlódások, és feladatokat is meg kell oldani, de mindig barátként zárjuk le a feszültebb helyzeteket. Bálint, a zenekar dobosa is azonnal igent mondott a Novel felkérésére.

– A saját dalaink valóban nagyon jók, többfajta stílusban is tudjuk őket játszani, akár rock, blues, ahogy éppen a zenekar vagy a közönség szeretné. Akadnak slágergyanús zenéink is bőven, bízom benne, hogy úgy is fogadja ezeket a közönség. A dalszövegek velősek, tartalommal bírnak és a mai korról, a mai emberekhez szólnak, bárki magáénak érezhet legalább egyet közülük. Az együttes gőzerővel készíti első koncertje anyagát: örömzene lesz a zenészeknek és a közönségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában