Egyszerre kendő, madár, lepke és sóhaj

2024.07.26. 08:00

Belesóhajtva az időbe - Száztizenöt éve született Károlyi Amy

Száztizenöt éve született Károlyi Amy József Attila-díjas költő, műfordító. 1946-tól Weöres Sándor Kossuth-díjas író felesége.

Ölbei Lívia

Weöres Sándor és felesége, Károlyi Amy budapesti otthonukban, 1962 februárjában

Forrás: MTI/Zinner Erzsébet

Nevét ritkán említjük önmagában, előtte többnyire ott van az „és”: Weöres Sándor és Károlyi Amy. Csöngén ott van a Weöres Sándor és Károlyi Amy Emlékház. Károlyi Amy első verseit Babits Mihály közölte a Nyugat folyóirat hasábjain. Költészete megérdemli, hogy a saját jogán figyelmet fordítsunk rá. Nyilván tudta, hogy mit vállal, amikor feleségül ment az örök gyerek-kobold-zseni-költőóriás Weöres Sándorhoz. Ha nem is tudta, végigcsinálta. Ő az a költő-író-műfordító, akinek internetes életrajzában a magánélet címszó alatt csak annyi szerepel, hogy „Weöres Sándor felesége”. (Több tehetséges költő-író feleségnek ez a sorsa.) Megvan az anekdotaként terjedő (a mítosz levegőjét árasztó) történet, hogy talán először temetőben randevúztak, és annyira belemerültek a beszélgetésbe, hogy végül rájuk zárták a temetőkaput. Kortársak emlékeznek arra, milyen keményen küzdött Károlyi Amy a mindennapokban Weöres Sándorral – és Weöres Sándorért. Száztizenötödik születésnapja alkalmából idézzük őt: „Van-e szebb mint levél-lebegés levegőben? / egyszerre kendő, madár, lepke és sóhaj / belesóhajtva az időbe.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában