Játék

2024.07.20. 09:00

Ifjú felhővadászok a Zwingernél - drukkoltunk nekik

A kőszegi Köz-Játék Fesztivál gyerekudvarából – vagyis a Zwinger mellől – az idén sem hiányozhatott a régi vásárok hangulatát idéző Felhővadászat. Nem kell hozzá más, csak egy repülő (igazi!), egy ügyes szerkezett (a felhőkapkodó), néhány szürke felhő (olyanok, mint az igaziak). És a pilóta meg a légikisasszony – de a legfőképpen vállalkozó kedvű gyerekek.

Ölbei Lívia

Takács Dániel és egy ifjú felhővadász a Zwingernél

Fotó: Unger Tamás

Az idén Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel vállalta a légikisasszony és a pilóta szerepét: van gyakorlatuk benne. A debreceni színház két színésze évekig bábszínészként volt jelen a szombathelyi Meseboltban, jelentős előadások létrehozásában vettek részt. Sőt: közös vándorútra kelve vitték-viszik magukkal a Dobronka cirkusz, világszám! című bűbájos előadást, de a Vitéz László – Az elásott kincs című produkciót is, ez utóbbit ráadásul elhozták az idén a kőszegi gyerekudvarba. Takács Dániel a klasszikus, sokszereplős, (majdnem) egyszemélyes, paravános vásári játékot Kemény Henrik szellemében, Kovács Géza (időközben megkapta a Kemény Henrik-díjat is) vezetésével vitte színre; Lehőcz Zsuzsa zenészként működik közre az előadásban. Óriási döntés, ha valaki a kezére vesz egy pirossipkás bábot (Takács Dánielét Boráros Szilárd tervezte); jó esetben egy egész életre szól. Az elásott kincs azért különleges, mert Kovács Géza – aki szertője-dramaturgja is a produkciónak – a Kemény Henrikhez fűződő viszonyt is belefogalmazta a történetbe, a hagyományőrzés és megújulás hintajátékában. Vitéz László palacsintasütője működik, néha szükségünk is van rá. Ahogyan arra is, hogy elhessentsük a felhőket, ha túlságosan elkezdenének gyülekezni a fejünk felett. 

Felhővadászat Kőszegen
Fotó: Unger Tamás


A pilóta és a légikisasszony fáradhatatlanul fogadta a bátor és ügyes ifjú felhővadászokat a kőszegi gyerekudvarban. A menetrend szerint a bátor felhővadász helyet foglal a repülőgépben, a légikisasszony jelez, a pilóta pedig elindítja a felhőket, amelyek a repülőgép orra előtt kihúzott kötélen (mint valami felvonón) suhannak el – a felhővadász orra előtt. Ha a kis felhővadász elég ügyes, nem hagyja, hogy a felhők célba érjenek. A felnőtteknek nem volt más dolguk, mint az, hogy drukkoljanak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában