Kelbert Krisztina ezúttal Trombitás Erzsébetről írt

2024.07.31. 14:04

Bemutatták a Híres szombathelyi nők sorozat utolsó kötetét a Savaria Múzeumban

Trombitás Erzsébetről szól az Arcképcsarnok – Híres szombathelyi nők könyvsorozat most megjelent utolsó kötete. Ez a Szülőföld Kiadó 500. kiadványa, derült ki a Savaria Múzeumban tartott keddi bemutatón. A 22 kötetes sorozatból nyolcnak, így ennek is, Kelbert Krisztina történész a szerzője.

Merklin Tímea

Farkas Csaba könyvkiadó elmondta, hogy az elmúlt 12 évben készült sorozat különböző társadalmi rétegekben tevékenykedő hölgyek életét mutatta be – részeként Szombathely történetének. Horváth Soma alpolgármester köszöntötte az országos ismertségre is szert tett sorozat jelenlévő szerzőit, akik helytörténeti kutatásokat végezve mutatták be a hölgyek pályáját, valamennyiük életútja példamutató társadalmi szerepvállalásukat tekintve  kulturális, művészeti, irodalmi, karitatív területen. Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója felidézte, hogy ezt az épületet – más funkciójában – a 22 hölgy többsége láthatta, megfordulhatott itt. Amint mondta, a sorozat szerkesztőbizottságának tagja volt Dr. Takátsné dr. Tenki Mária, Farkas Csaba és Kelbert Krisztina, a Savaria Múzeum Történettudományi Osztályának vezetője is, aki ezeket a könyveket át is olvasta és azután mehettek a nyomdába. Tíz éve, a Dr. Pető Ernőné Szegedy Georgináról szóló könyv megjelenésekor ez a könyvsorozat egy nőtörténeti konferenciát is generált Asszonybeszéd – Diskurzusok a nők történelemben, művészetekben és irodalomban betöltött szerepéről címmel, olyan kiállítással, amiben ott voltak azok a vonatkozó műtárgyak is, amelyekkel a múzeum rendelkezett. És éppen ez a múzeum feladata: a gyűjteményeinek használata, bemutatása és publikálása a nagyközönség számára; érdemes keresni a folytatás lehetőségeit, miként van ennek jövője.

Savaria
A 22 kötetes sorozatból nyolcnak, így ennek is, a Savaria Múzeumban dolgozó Kelbert Krisztina történész a szerzője. 
Fotó: Unger Tamás

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely volt polgármestere, akinek idejében indult és nagyrészt zajlott a sorozat köteteinek kiadása, nem tudott eljönni a könyvbemutatóra, de levelet küldött, amelyet Farkas Csaba olvasott fel. Gratulált és köszönetet mondott a szerzőknek és mindenkinek, aki hozzájárult a kötetek megjelenéséhez, amelyek Szombathely város életét is reprezentálják. 

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a sorozat ötletgazdája, aki az induláskor kulturális tanácsnok volt, elmondta, hogy a női sorsok bemutatásának elképzelése tulajdonképpen az édesanyjától jött, aki mindig női történeteket olvasott, ezekről sokat beszélgettek; sajnos a kötetek sikerét már nem érhette meg. A Híres szombathelyi nők első kötetének bemutatója 2012. május 23-án volt: Merklin Tímea újságíró Gazdag Erzsiről írt – a költőnő születésének 100. évfordulója alkalmából. Vas Népében megjelent cikkei nyomán Dr. Takátsné dr. Tenki Mária felfigyelt Kelbert Krisztinára, aki nőtörténettel foglalkozik, és úgy gondolta, hogy ez a téma nagyobb léptékben is kidolgozásra vár, hiszen nagyon hiányzik a városból. Megnézte Szombathely számon tartott híres embereit, talán egy nő volt köztük. Farkas Csabával együttműködve megbeszélték, hogy ez egy nagyon jó sorozat lehetne. A szerkesztőbizottság mindig kereste, hogy ki legyen a következő alany az újabb és újabb könyvhöz, és a hölgyek kiválasztása után pár napon belül mindig a szerzők is meg lettek, akik felkérésük után azonnal lelkesen kapcsolódtak be a munkába. A híres szombathelyi nők nem mindegyike volt valóban híres a könyvek születésekor, de azzá lett élettörténet bemutatása, a népszerűvé lett sorozat sikere által. A sorozatszerkesztő reményét fejezte ki, hogy meg fogják találni a nőtörténetek megjelentetésének további lehetőségeit, hiszen ezek a mai nők életét megerősítik a példájukkal. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária azt is felidézte: két cikluson át is egyedül volt nőként a közgyűlésben, neki magának is segítő kezet adott e kötetek tartalma a társadalmi szerepvállalás, felelősségvállalás tekintetében.

Merklin Tímea a könyvbemutatón arról beszélt, milyen érdekes, hogy a sorozatot két Erzsébet keretezi: a gyermekverseiről ismert Gazdag Erzsivel kezdődött és a gyermekmenhelyi tisztviselő Trombitás Erzsébettel zárul. Egyikük a Magyar Írók Szövetsége nyugat-magyarországi csoportjának vezetője volt, a másik alapította a Nőtisztviselők Egyesületét Szombathelyen. A Híres szombathelyi nők sorozatban elsőként megjelent Gazdag Erzsi könyv részben a költőnő életútjáról már 1997-ben összegyűjtött és önálló kötetben megjelent anyagra támaszkodik, részben pedig a Berzsenyi Dániel Könyvtár írói levelezésgyűjteményére, amelyet a szerző 2010-ben dolgozott fel, és készített hozzá a Vasi Digitális Könyvtárban elérhető regisztert leírásokkal. A bemutatón elhangzott egy a kevésbé ismert felnőttversekből, Gazdag Erzsinek – szó szerint a halálos ágyán szerkesztett – Az utolsó szó jogán című kötetéből, amelynek bevételét az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Gyermekotthonnak ajánlotta fel. A költőnőnek családja nem volt, ezért a születésének 100. évfordulóján tisztelgő, a régi időket sárgás-barnás színekben idéző, életutat felvázoló kötet a szerző szándéka szerint annak a jegyében született, hogy legyen olyan, mint egy családi fotóalbum (jelzésszerűen alkalmazva a képi és szöveges elemeket), hiszen szellemi hagyatéka a közösségé, a városé, a megyéé, Magyarországé. Ez az elképzelés a sorozatnak is arculatot adott.

A Savaria Múzeumban tartott könyvbemutatóra online bejelentkezett Doc. Ing. Klara Salzmann PhD., Trombitás Erzsébet hozzátartozója (húgának a dédunokája), aki lehetővé tette, hogy Kelbert Krisztina a száraz adatokon túl megismerje Trombitás Erzsébet személyes hagyatékát, rendelkezésére bocsátotta a családi fotókat.

 Amint a rokon hölgy elmondta, Trombitás Erzsébetet Böske mamának hívták famílián belül; kivételes személyiség volt: határozott, ugyanakkor érzékeny, akinek az az üzenete a ma számára, hogy szeretettel, toleranciával kell fordulni mások felé, és ugyanígy megoldani a problémákat. Amint megtudtuk: Böske mamát kitartása, életereje a történelem viharain is átsegítette.

Prof. dr. Kéri Katalin egyetemi tanár, aki a Trombitás Erzsébetről szóló kötet előszavát írta, a bemutatón arról beszélt, hogy a múlt nem múlik el, nem egy idővonalon élünk; a múlt mindig körülöttünk van, mindig lélegzünk belőle; és bennünk is van, hiszen bennünk élnek az elődeink, akiknek köszönhetjük az életünket; ha ők nem lettek volna, mi sem lennénk. A 22 kötetben szereplő hölgy – ki hegedűművész, ki korcsolyabajnok, ki bármi olyan tevékenységet folytat, amivel mások szolgálatára tud lenni – példát mutattak számunkra, és ez nőtörténet is, meg történelem is. Kéri Katalin négy évtizede kutatja a nők történetét azzal a tanulsággal, hogy az egyes emberek történetéből adódik össze a történelem; személy szerint ki mit tud hozzátenni az események alakulásához. A Híres szombathelyi nők sorozat országszerte úttörő és egyedülálló vállalkozás és folytatásért kiált.

Kelbert Krisztina történész elmondta, 20 éve dolgozik a Savaria Múzeumban, a Híres szombathelyi nők tizenkét éve az ő életének is programot adott. Úgy fogalmazott: a szóban forgó hölgyek mindig ott élnek a szerzőkben, így az a nyolc hölgy is őbenne, akiknek az életét feldolgozta.  Trombitás Erzsébet életét sajtócikkekből, levéltári forrásokból rekonstruálta, kiegészítve a saját memoárjából feltárható részletekkel, amelyek a személyiséget is engedik látni. Köszönetet mondott Klara Salzmannak, aki a lakásán fogadta a szombathelyi történészt és a Savaria Múzeumnak ajándékozta a családi dokumentumok egy részét és néhány tárgyat, köztük Trombitás Erzsébet aranyóráját és egy könyvkapcsot, amely szimbolikus volt az életében. Kelbert Krisztina a most megjelent könyvében azt vizsgálja, miként létezhetett átjárhatóság egy személy életén belül a liberális feminista és a nemzeti konzervatív nőmozgalmi irányzatok között. Trombitás Erzsébet regényes életútjára egy szerzővel készített interjúban visszatérünk.

A könyvbemutatón közreműködött Bujtás Ervin (ének) és Böndicz Patrik (vers).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában