Bolond Istók vándorúton: lányröptetés, lekváros kenyér, lakodalom

Javában tart a Bolond Istók szinte végtelen utazása: a celldömölki Soltis Lajos Színház előadása bekerült a Lázár Ervin Programba. A program célja, hogy az általános iskolás korosztály is átélhesse a színházélményt. Eddig több mint 300 kisiskolás nevethetett Bolond Istók és Szúnyog Amália történetén.

Vaol.hu

Bolond Istók - a Soltis Lajos Színház előadása

Fotó: VN/SLASZ

A Soltis Lajos Színház előadása kalandos utazás a mesék világában, a történeteket újrajátszva próbálják a szereplők megtalálni a főszereplő lány nevét. Három történet hangzik el, az első a fiúnak az eredettörténete, ez Benedek Elek Bolond Istók meséje, a második a lány története, a címe “Hogyan telt a gyerekkorom”, ez egy igazi csalimese, amiben látszólag semminek nincs értelme. A harmadik a két szereplő közös meséje a “Kisködmön”, ami egy lakodalommal zárul. Természetesen a gyerekek is végig nagy segítségünkre voltak a névkeresésben, és szívesen játszották a násznép szerepét is a lakodalomban! 

A Bolond Istók vándorúton
Fotó: VN/SLASZ

A bolondos vándorművészek talicskán érkeznek a helyszínre. Kezdődne is az előadás, bemutatkozik Bolond Istók. A lány is mondaná a nevét, de majdnem tragédiába fordul a helyzet. Kiderül, hogy azt mindannyian elfelejtették. Szerencsére Istók tudja a megoldást: meséken keresztül együtt megtalálhatják a nevet. Két bolondos meséből kiderül, hogyan adja el Istók a bikáját egy fűzfának, mire jó a "búzaír", és hogyan reptetik meg a lányt a madarak. De vajon miért nem kap lekváros kenyeret? A két szereplő egyre jobban összehangolódik és már együtt mesélik a harmadik történetet, ahol Istók feleséget keres. A lány egyszercsak arra eszmél, hogy ezt a történetet ismeri: ez az ő közös történetük, amely Szúnyog Amália és Bolond Istók házasságával zárul. A nagy lagziban elfelejtették a nevet, ami most megkerült és ezt együtt ünneplik meg a nézőkkel, zenével, tánccal, egy újabb lakodalommal, hogy aztán a következő előadásig újra elfeledjék.

Szereposztás:

Lány: Czirják Liliána

Fiú: Tóth Ákos

Fiú, zenész: Gregorich Domonkos
Rendezőasszisztens: Badics Zsófia, Horváth Jázmin
Konzulens: Takács-Nagy Jázmin
Zeneszerző: Móser Ádám
Zenész(ek): Gregorich Domonkos / Gregorich Zsófia
Díszlet: Szűcs József Szöcske

Rendező: Tóth András

 

Legközelebb: 

Ikervár, ; időpont: 2024. 10. 21, 9:00
Szombathely, Szalézi Rendház; időpont: 2024. 10. 24, 14:00
Makó, ; időpont: 2024. 11. 25, 9:00, 11:00, 12:30
Kálló, ; időpont: 2024. 11. 27, 13:30
Kazár, ; időpont: 2024. 11. 27, 8:30
Dorog, ; időpont: 2024. 11. 27, 10:30

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában