Kézilabda

2024.07.17. 08:05

SZKKA: megkezdték az izzadságos munkát - fotók

Kedden délután elkezdte a felkészülést az NB I.-es női kézilabda-bajnokságban frissen feljutott Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia együttese.

Sütő Dániel

Teljes létszámban, hiányzók nélkül jelent meg a csapat a Haladás Sportkomplexum csarnokának II.-es pályáján kedden délután. A játékosok motiváltan álltak munkába, a felmérésekből pedig az is kiderült, hogy a személyre szabott nyári egyéni edzésterveknek köszönhetően kiváló állapotban tértek vissza a szünetről. Rövid nyújtás és pár atlétikai mozdulatsor után előkerült a labda is. A következő hetekben napi két edzéssel hangolódik a csapat a 2024/2025-ös NB I.-es idényre. 

© Cseh Gábor
Elkezdte az edzést az SZKKA női kézilabda NB I.--es csapata
Fotó: © Cseh Gábor


- Volt időnk összerakni az új szezonra a keretet, mivel viszonylag korán eldőlt a feljutás az NB I/B.-ben - fogalmazott Pődör Zoltán, az SZKKA ügyvezetője. - Azzal a bizonyos idegenbeli Esztergom elleni győzelemmel gyakorlatilag el is dőlt, hogy feljutottunk az NB I.-be. Már azt követően megkezdtük az elsőosztályú keret kialakítását. Azt látjuk, hogy az NB I.-es 14 csapat közül négy kiemelkedik, a többi 10 viszont nagyon hasonló képességekkel rendelkezik, tehát jó esély van arra, hogy olyan együttes esik ki, amely tradicionális élvonalbeli klub. A mi célunk a kiesési zóna elkerülése, illetve a tavalyi történelmi idényben sikert sikerre halmozó csapatunk magját egyben tartsuk. Elsősorban kapusposzton és jobb szélső pozícióban történtek változások, illetve belső pozícióban erősítettük meg a csapatot, mert ott voltak még hiányosságaink. Elvünk nem változott, azaz helyi játékosokra építünk, csak olyan posztokra igazoltunk külföldik, ahol a hiányzókat nem tudtuk hazai tehetségekkel pótolni és rutinos kézilabdázókra volt szükségünk. Egyértelmű célkitűzésünk a bentmaradás, nem is lehet mást megfogalmazni, viszont olyan szabil NB I.-es csapatot akarunk építeni, amely a mezőny közepe táján, vagy kis szerencsével a tabella első felében is végezhet. 

Nemzetközi szinten is jegyzett játékosok, többségében válogatott kézilabdázók érkeztek Szombathelyre. A japán válogatott jobb szélső, Akiyama Natsumi Kisvárdáról tette át székhelyét Vasba, de rajta kívül a brazil válogatott kapus, Naira Morgana Mendes De Almeida, a fiatal észak-macedón beáló, Ivana Djatevska, a szlovák válogatott átlövő Karin Bujnochova, a horvát portás, Petra Marinovic és az Eb-bronzérmes montenegrói balkezes átlövő, Djurdjina Malovic is az SZKKA-t választotta. Távozott Christe Dalma, Pálffy Anna és Böhm Nikolett. 
- Minden egyes játékos, aki az elmúlt hetekben ide érkezett, alapos kutatómunka után kapott tőlünk ajánlatot - ismertette Pődör Zoltán. - Feltérképeztük, hogy illenek-e a csapatba, nemcsak szakmai alapon, hanem emberi kvalitásaik szerint is. Akinél lehetett, mindenkinél érdeklődtem felőlük, lehetett az edző, vagy csapattárs, de találkoztunk egyesekkel személyesen is, hogy meggyőződjünk róla, valóban illenek a mi koncepciónkba. Mindenképpen olyan együttest igyekeztünk összerakni, amelyben az újak jó hatással lesznek a helyi, jó menatlitású kézilabdázók teljesítményére. Azt tudni kell, hogy a szombathelyi egy dolgozni akaró csapat, tehát nálunk az a menő, aki minél többet dolgozik, minél többet tesz a közösbe a pályán. Ez a mentalitás viheti előbbre és előbbre a gárdát az NB I.-ben, le akarjuk győzni közvetlen riválisainkat. Abban bízom, hogy minden játékos egyénileg is megtalálja számításait ebben a csapatban és meg tudják mutatni, helyük van az NB I.-ben.     
Kissé furcsának tűnhetett, hogy a történelmi, hibátlan NB I/B.-s szezon után elváltak a klub és a korábbi vezetőedző, Vida Gergő útjai, ám ennek is megvan a magyarázata.
- Az NB I.-re készülve egyáltalán nem szerepelt előzetes terveink között az edzőváltás, ami színtiszta szakmai döntés volt, mivel egy olyan váratlan esemény történt, amit szakmailag nem tudtam máshogy lereagálni. Ezért kellett változtatni. Nagyon örülök Bo Rudgaard Olsen érkezésének, mivel egy elismert dán szakembert sikerült magunknak megnyerni. Hiszem, hogyvele nemcsak a szombathelyi, hanem a komplett magyar kézilabda is nyerni fog  - zárta rövidre a kérdést a klubvezető.  
A lányok menetrendjében a felkészülés második hetétől kezdve számos edzőmérkőzés is szerepel. A felkészülési meccsek pontos időpontjairól hamarosan tájékoztatja a klub szurkolóit, annyi azonban bizonyos, hogy jövő héten szerdán a Hypoval mérkőzik meg először az SZKKA. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában