Ökölvívás

2024.07.16. 13:33

Vasi sikerek a ringből - Hámori Luca gőzerővel készül Párizsra

Mozgalmas, sikeres napokat élnek a kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület bunyósai – Hámori Luca pedig gőzerővel készül az olimpiára.

Tóth Gábor

Hámori Luca edzésben

Fotó: Foto Földi Imre - Nemzeti Sport

Szarajevóban rendezték a junior ökölvívó Európa-bajnokságot – ahol a kőszegi színeket Gombai Dominik (54 kg) képviselte. A súlycsoportjában 18 versenyő alkotta a mezőnyt. Dominik a 16 között moldáv riválissal csapott össze, már az első menetben rászámoltak ellenfelére, egyhangú pontozással győzött. A negyeddöntőben görög bunyósal meccselt. Dominik nagyszerűen bokszolt két menetig, majd egy szorosabb harmadik menet után egyhangú győzelemmel jutott tovább. Az elődöntőben a korosztályos világbajnok örmény riválissal szoros, kemény csatát vívott, de a pontozók egy hajszállal jobbnak látták az örményt, így Dominik az előkelő harmadik helyen zárta az Eb-t – megszerezve saját maga második, az egyesület 18. világversenyről származó érmét.

– Büszkék vagyunk versenyzőnkre! Gombai János edzőkollégám fia, Dominik, sokat fejlődött az elmúlt időszakban. A tavalyi világbajnoki bronz után most az Eb-n álhatott dobogóra – úgy, hogy közben súlycsoportot is váltott. Ami még nagyon pozitív, hogy egy világbajnok ellen nyújtott kimagasló teljesítményt az elődöntőben, és ez biztató a jövőre nézve – értékelt Varsányi Áron, a Fitt-Box Ökölvívó Egyesület vezetőedzője.

Az olimpiára készülő Hámori Luca egy 12 napos edzőtábor után Romániába lépett a kötelek közé egy egy nemzetközi tornán – hárman voltak a súlycsoportban egy lengyel és egy olasz lánnyal, akik szintén olimpiai kvótásak. Lucát a lengyel lánnyal sorsolták össze, akivel az edzőtáborba együtt készült a verseny előtt – akkor a kszegi bunyós volt a jobb. Ezúttal a lengyel rivális kezét emelte a magasba a bíró.

– Luca jó teljesítményt nyújtott olimpiai riválisával szemben, szoros volt a csata, nálunk ő volt a jobb. De az eredmény ezúttal másodlagos volt, a sérülések után a versenyekre való visszarázódás volt a fő feladat. A táborban nagyobb volt a különbség a két lány közt, most szorosabbat bokszoltak, a jó teljesítmény mellett volt pár apró hibánk amit javítani kell, és akkor meggyőzőbb lesz a különbség – jelezte Varsányi Áron.

A romániai verseny után pár nap itthonlét után következett egy lengyel edzőtábor, majd július 10-19-én már a franciaországi Vittelben készül Luca – 11 ország olimpikonjaival együtt. Az olimpiára 23-án repül ki Párizsba, 25-én lesz a sorsolás, Luca súlycsoportja 28-án kezdi a küzdelmeket. A 66 kg-os súlycsoportban 20 versenyző lesz, a sorsolástól függően 28-án vagy augusztus 1.-én lép először kötelek közé!

Buza Rafael sikeresen szerepelt a tíz nemzetet felvonultató Hell Boxing Kings elnevezésű nemzetközi verseny 67 kg-os mezőnyében Miskolcon. Rafael súlyában 27-en indultak. A 16 közé jutásért egy román ellenfelét már az első menetben megfogta egy testre mért ütéssel, amit a folytatásba még kétszer meg is ismételt, a bíró pedig beszüntette a mérkőzést. A nyolc közé jutásért bosnyák ellenfelét az első menet második felében háromszor is látványosan leütötte, a bíró ezt a mérkőzést is beszüntette. Rafel ezzel továbbjutott a sorozat második körébe.

– Rafi jól kapta el ellenfeleit, nagyszerű győzelmeket aratot – nagy tehetség, aki nagy sikerekre is képes! Ez a profin szervezett, menedzselt verseny nagy lehetőség számunkra, örülünk hogy részt vehetünk rajt – mondta Varsányi.

A Fitt-Box-Skorpió csapata Ausztriában, Eisenstadtban vett részt egy nemzetközi versenyen – Varga Roland edző vezetésével 12 fő vett részt a tornán. A kőszegi és szombathelyifiatalok éles összecsapásokon és edzőmérkőzéseken mérhették fel tudásukat – és szerezhettek több rutint.

A hétvégén Buza Rafael és Rómeó Egerben lép kötelek közé egy válogatott  szintű nemzetközi tornán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában