Sokan hallgatták

2024.08.25. 17:30

Rasovszky Kristóf Bükfürdőn, a medence partján mesélt párizsi élményeiről

„Életem formájában voltam Párizsban; az olimpián türelmetlenül vártam, hogy ússzam; érzek magamban erőt, hogy a medencében megdöntsem a 400 méter gyors országos rekordját. Ezekről is mesélt Rasovszky Kristóf Bükfürdőn.

Horváth László

Rasovszky Kristóf, a tíz kilométeres nyíltvízi úszás Párizs olimpiai bajnoka volt a vendég Bükfürdőn. Nemcsak a partról, hanem a Szent Kelemen medencéből is sokan hallgatták a Bakos Ágnes moderálta élménybeszámolót.

Rasovszky
Rasovszky Kristóf Bükfürdőn mesélt az olimpiai élményeiről
Fotó: Cseh Gábor

- Életem formájában voltam Párizsban – mondta Rasovszky Kristóf. 

– Alig vártam, hogy úszhassam a Szajnában. A B terv az volt, hogy utolsó napon, az evezős számok után szállunk vízbe. Ám ez mégsem olyan, mintha egy folyóban, a tengerben úsznánk. Ráadásul a felkészülésem Dunában végeztem. Egyénként a szajnai úszás után semmilyen betegséget, fertőzést nem kaptam el.

Megtudtuk, Rasovszky Kristóf azon kevés sportolók egyike, aki végig ugyanabban a sportágban szerepel. – Már óvodás koromba úsztam, rövid időre kipróbáltam a kézilabdát, de hamar visszatértem a medencébe – mesélte. – A nyíltvízi úszás 2008-óta olimpiai szám. Amikor 2012-ben, Risztov Éva olimpiai bajnok lett, hazánkban széles körben ismert lesz. Az első nyílt versenyemen nem szerepeltem jól, elkeseredtem. 

Az edzőm és a szövetségi kapitány biztatott, ne adjam fel. 

Tóth-Tocsky József kifejezetten a sportoló miatt utazott el Bükfürdőre.
Fotó: Cseh Gábor

Kérdésre válaszolva a sportoló kitért arra, miként tájékozódnak a vízben.

 – A nyílt vízen, a medencével ellentétben nincsenek szalagok, nincsenek mellettünk társak, amihez képest tudhatnák, hol tartunk -közölte. – Segítség persze van: úgy, ezer méterenként helynek el bójákat, irányjelzőket a parton, a vízen. A próbaúszáson érdemes egyedi dolgokat megfigyelni, ilyen lehet egy ház, fa, vagy éppen egy tereptárgy. Ezek segítenek az eligazodásban. Én a rajt után kitettem a fejem, élre álltam és csak úsztam. Győztesként értem be a célba. Hosszabb folyamat lesz feldolgoznom, hogy olimpiai bajnok lettem.

Kristóf számára a következő két hét még a pihenéssel telik, aztán szépen lassan ismét felveszi a fordulatot. Idén még lesz három Világkupa forduló ezeken szeretne elindulni. 

A medencében a 800 méter gyors országos rekordja mellett a 400 méter gyors eddigi legjobb idején szeretnék javítani 

– tudtuk meg a célokról.

A beszélgetés után Rasovszky Kristóf szívesen írta alá az ajánlókártyákat, de fotózkondi is lehetett. Tóth-Tocsky József – mint elmondta – kifejezetten a sportoló miatt utazott el Bükfürdőre.

Dedikáltatni is lehetett
Fotó: Cseh Gábor

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában