Hírek

2009.10.08. 16:44

Egészségfelmérés Vas megyében

Lakossági egészségfelmérést végez a napokban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Vas megyében 14 településen összesen 190 emberrel töltetnek ki kérdőívet. Egy uniós szabály szerint ötévente kötelező felmérni a lakosság kondícióját.

zaol.hu

Idén ősszel hazánkban is elvégzik az európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) első fordulóját. A vizsgálatot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hajtja végre.

Egy európai uniós jogszabály előírja a tagországokban a lakossági kikérdezésen alapuló felmérés ötévenkénti elkészítését. A vizsgálat segítségével képet alkothatunk a lakosság életvitelének a jellemzőiről és az egészségi állapotáról. 

Az emberek  testmozgási-,  táplálkozási-, és egészségkárosító szokásaira is fény derül. Az egészségügyi ellátórendszer igénybevételéről, illetve egyéb, az egészséget befolyásoló tényezőkről is kérdeznek a kérdezőbiztosok.  A 2009. évi lakossági egészségfelmérést szeptember 15. és október 30. között végzik el.

Országosan 449 településen 7000 embert kérdeznek meg. Vas megyében 14 településen összesen 190 személyt jelöltek ki a vizsgálatra. A felmérés a 15 évnél idősebb lakosságra terjed ki. A vizsgált személyeket kérdezőbiztosok keresik fel, és  kérdőívet töltetnek ki velük. Az adatgyűjtésben való részvétel önkéntes.

Az adatszolgáltatásra kiválasztott személyeket névre szóló levélben kérik fel a KSH munkatársai a felmérésben való részvételre. Az ELEF válaszadóinak egy kisebb csoportján az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) táplálkozás és tápláltsági állapot vizsgálatot végez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!