Felnőtteknek

2 órája

Kezdd el a mesét szépen - ha elmúltál 18, akár már ma csatlakozhatsz a szombathelyi bábszínház storytelling csoportjához

Igazi közösséget építeni a Mesebolt köré. Ez az egyik legfőbb célja annak a storytelling csoportnak – vagy mondjuk így: mesemondókörnek -, amelyet az új évaddal együtt hirdetett meg a Mesebolt Bábszínház felnőtteknek: “Gyere! Ülj le közénk és mesélj!” De alkalomadtán egyszerűen hallgatni is lehet - ebben a biztonságos, elfogadó közegben semmi nem kötelező, épp ezért (sok) minden lehetséges.

Ölbei Lívia

Romankovics Edit alkalmazottszínházi szakember

Fotó: Éder Vera

Amikor Csató Kata, a Mesebolt Bábszínház frissen kinevezett igazgatója és Romankovics Edit színházi nevelési szakember, a storytelling csoport vezetője a közösségépítés lehetséges útjain gondolkodott, mindenekelőtt arra jutottak, hogy meg kell próbálni megtörni a régi és eredendően hamis, viszont még mindig masszívan élő beidegződést, miszerint – minőségi meseboltos ifjúsági és felnőttelőadások ide vagy oda – a bábszínház kizárólag gyerekeknek való. Mert nem: a bábszínház gazdag eszköztárával minden korosztály számára lehet érvényes előadásokat létrehozni. De még előbb: fontos minél szélesebb körben tudatosítani a Mesebolt Bábszínház létezését Szombathelyen.

Legyen akkor mindeniké!
Ahogyan Romankovics Edit fogalmaz: kezdjük el használni a Mesebolt Bábszínházat, amely államilag támogatott önkormányzati intézményként kulturális szolgálatást nyújt a városnak – legyen akkor tényleg mindenkié. A storytelling csoport vezetőjének egyrészt személyes tapasztalata, másrészt nemzetközi példákkal alátámasztott tény, hogy ha egy kisváros színháza az előadások kínálatán túl is nyit az ott élők felé, akkor a színház sokkal inkább a város részévé válik. Romankovics Edit Drezdát említi, ahol évente egyszer civilek “kapják meg” a színházat – előadást hoznak létre -, érzékelhetően megerősítve a színház iránti elkötelezettséget is.

Kapcsolódások

A kapcsolatépítés egyik első lépése Szombathelyen a storytelling csoport elindítása. Az évad kiinduló témája mi más lehetne, mint a kapcsolódások. Családban, munkahelyen, barátokkal – és így tovább. “Vajon mi akadályozhat meg minket abban, hogy másokhoz mélyen és szeretettel kapcsolódjunk? Mitől jó egy kapcsolat? Honnan nyerhetünk erőt és bátorságot ahhoz, hogy kapcsolódjunk másokhoz?” – ezekkel a megbeszélni való kérdésekkel ajánlja az érdeklődők figyelmébe a csoportot a bábszínház. A legutolsó kérdés – “honnan nyerhetünk erőt és bátorságot” – akár a mesemondókörhöz való kapcsolódást, az első lépést is megelőzheti. Romankovics Edit azt mondja, hogy az októbertől májusig tartó csoportévad “kimenetele” természetesen még nem látható; függ a csoport összetételétől, kreativitásának irányaitól. Az előrejelzés szerint mindenesetre “az évad végére a sok-sok saját történetből egy nagy közös történetet szövünk, és a csoport döntése szerint egy színházi előadás – vagy egy kiállítás, esetleg egy kötetlen klubest formájában megosztjuk a közös mesénket az érdeklődőkkel, ismerősökkel, családtagokkal, meghívott vendégeinkkel”.

Tea, sütemény, nevetés - úton az alkotáshoz
De ne is menjünk ilyen messzire: egyelőre legyen elég annyi, hogy a Mesebolt Bábszínházban – Ady tér 5. – kéthetente pénteken összejön a most még alakulóban lévő, decemberig nyitott storytelling csoport. Lehet csatlakozni. A bábszínház otthonos közegében minden megvan a mesemondókör sikeres működéséhez: a biztonságos, bizalmas légkörben a történeteken keresztül jön létre a kapcsolódás – amely akár alkotófolyamattá is válhat.
Romankovics Editnek nincs kétsége afelől, hogy mindenki képes az alkotásra. Tea, sütemény, sok nevetés – és kapcsolódás, kommunikáció, közösség. Léteznek ennek az archaikus előképei (ma bennünk élő vágyképek), csak most már nem a fonóba megyünk vagy tollat fosztani - hanem mondjuk csatlakozunk a Mesebolt storytelling csoportjához. A többi derüljön ki a helyszínen, nem? Az eget sem nagyon lehet magyarázni másoknak. Úgyhogy: “Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.”

Én, a vámpír. A Mesebolt és a Kőszegi Várszínház koprodukciós előadása szintén fiataloknak és felnőtteknek készült. Baka István kisregényéből Fábián Péter írt-rendezett előadást. A szombathelyi premier után Romankovics Edit tartott feldolgozó foglalkozást a közönségnek-közönséggel
Fotó: Szendi Péter

A storytelling csoport kéthetente péntek este 18-tól 21 óráig a Mesebolt Bábszínházban találkozik.
Alkalmak októbertől májusig: október 25., november 8., 22., december
6., 20., január 10., 24., február 7., 21., március 7., 21., április 4., 18.,
május 2., 16., 30.
Helyszín: Mesebolt Bábszínház – MMIK épület (Szombathely, Ady Endre tér 5.)
A csoportot vezeti: Romankovics Edit, alkalmazottszínházi szakember, színházpedagógus.
Telefonon Horváth Anna fogadja az érdeklődőket. Telefonszám: +36 30 338 4482, E- mailben: [email protected]

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában