Indul a szezon?

1 órája

NNGYK: az influenza már Szombathelyen is felütötte a fejét

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ légúti figyelőszolgálata szerint a légúti fertőzések jelenleg leginkább a 14 év alattiakat érinti. Az influenza az NNGYK szerint már vármegyénkben is felütötte a fejét.

Polgár Patrícia

Forrás: Pexels

A 40. naptári héttől működik hazánkban a légúti figyelőszolgálat. A klinikai és virológiai adatgyűjtést magában foglaló légúti sentinel surveillance célja az influenzavírus, a SARS-CoV-2 és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott fertőzések figyelemmel kísérése – tájékoztat az NNGYK. Mint írják, a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy október 14-20. között az országban 201 ezer fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel. 

influenza
Influenza: javasolják a védőoltást
Forrás: MW-archív

Korcsoport szerinti elosztásban:

  • 0-14 évesek: 46,3%
  • 15-34 évesek: 25,5%
  • 35-59 évesek: 18,9%
  • 60 éven felüliek: 9,3%

A vizsgált fertőzöttek mintái alapján a megbetegedések 21,1 százaléka SARS-CoV-2 vírus, azaz koronavírus volt. A szennyvízben mért Covid-koncentráció ezen a héten is stagnál vármegyénkben.

Influenzavírus

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosoktól beérkezett jelentések alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy október 14-20. között az országban akut légúti fertőzés tüneteivel orvoshoz fordult betegek közül 20.100 főnél influenzaszerű megbetegedés tünetei jelentkeztek. Korcsoport szerinti elosztásban:

  • 0-14 évesek: 27,5%
  • 15-34 évesek: 33,8%
  • 35-59 évesek: 27,8%
  • 60 éven felüliek: 10,9%

A laboratóriumi vizsgálatok alapján az influenza vírusok terjedése nem figyelhető meg a lakosság körében, azonban a légúti fertőzés tüneteivel orvoshoz forduló körében egy-egy influenza okozta fertőzés előfordult. A 40. héten az influenza örökítőanyaga országos átlag koncentrációja enyhén csökken. A 42. naptári héten Budapest Központi Szennyvíztisztító Telep, Győr, Székesfehérvár, Szekszárd, Szombathely, Tatabánya és Veszprém mintáiban volt az Influenza vírus örökítőanyagának mennyisége kimutatási határ felett.

A szennyvízben mért értékek alapján az influenzavírus továbbra is cirkulál a lakosság körében, de a fertőzések számának jelentős növekedése nem várható a következő egy-két hétben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában