Hírek

2014.12.12. 14:39

Influenza: még nincs itt a járvány

Szombathely - Hétről hétre egyre több beteg fordul meg az orvosi rendelőkben. A legtöbben influenzaszerű megbetegedéssel keresik fel háziorvosukat.

Bajdó Bettina

Az év 49. hetében országos szinten 8500 beteg jelent meg az orvosánál influenzaszerű tünetekkel. A betegek 20 százaléka gyermek, 41,2 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adatai alapján Győr után Vas megyében nőtt meg leginkább a megbetegedések száma – tudtuk meg dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvostól. Hozzátette: a megyében a szombathelyi kistérségben volt a legtöbb beteg. A megbetegedések száma ugyan megközelíti, de még nem éri el a járványos szintet. A legtöbb beteg Vasban is 35 év alatti fiatal volt, de sok a gyermek is a rendelőkben. A megyéből eddig 17 mintát küldtek a pesti laborba vizsgálatra, eddig egyiknél sem mutatták ki az influenza vírusát. A tisztifőorvos szerint még most sem késő beadatni a védőoltást.

A sok megbetegedés hírét dr. Rőthy István háziorvos is alátámasztotta, rendelőjében is egymás kezébe adták tegnap a kilincset a betegek.

– Egyértelműen érzékelhető, hogy több a beteg, mint egy héttel korábban – mondja az orvos. – Influenzaszerű tünetekkel érkeznek a betegek, magas lázzal, köhögéssel, tüsszögéssel, ízületi fájdalmakkal. Az influenza elleni védőoltást leginkább csak az idősek és a krónikus betegek adatták be maguknak, negyvenéves kor alatt nem jellemző az injekció kérése.

Az orvos azt ajánlja, hogy aki érzi magán a betegség jeleit, az első két napban megpróbálhatja otthon is kúrálni magát. Vegyen be lázcsillapítót, igyon sok folyadékot, szedjen vitamint, egyen gyümölcsöket! Ha a harmadik napra sem javul az állapota, akkor mindenképpen keresse fel orvosát!

Dr. Gyüre Zsuzsanna gyermekorvos éppen az ellenkezőjét tapasztalta, kevesebb volt a beteg a praxisában.

– Stagnál a betegek száma – folytatta a háziorvos. – Októberben kevés volt a beteg, most is elmarad a számuk a téli megszokotthoz képest. Múlt héten a ködös, párás időben ugyan több volt a felsőlégúti, hurutos megbetegedés, a héten viszont kevesebb betegünk volt. Én a praxisomban egyetlen influenza elleni védőoltást sem írtam fel, az ingyenesek közül is csak keveset vettek eddig igénybe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!