Két óra alatt negyvenen kérték az újinfluenza elleni vakcinát

Huszonkilenc oltóponton adják be országszerte az újinfluenza elleni vakcinát, hét végére pedig ez a szám kétszázra bővül. Szombathelyen egyelőre egy helyen kérhető a védőoltás.

Bajdó Bettina

Dr. Béres Zsuzsanna, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) regionális járványügyi tisztiorvosa szerint az influenza megelőzésére a leghatékonyabb módszer a védőoltás. 
 
- Hétfő reggel nyolc órakor kezdtük el oltani a pácienseket, tíz óráig mintegy negyven vakcinát adtunk be - mondta a járványügyi tisztiorvos. - Van elegendő szérumunk, úgyhogy nyugodtan jöhetnek azok, akiknek nem jár a térítésmentes oltás. A pácienseknek nem kell sorszámot húzniuk, a TAJ-kártyájukra viszont szükség van. Emellett kérdőívet is ki kell tölteniük az oltásra várakozóknak.
 
A kérdőíven fel kell tüntetni a személyes adatokat, rákérdeznek az esetleges ételérzékenységre, a tartós betegségekre, az allergiára, valamint arra is, hogy egészségesnek érzi-e magát a páciens. A kérdőívhez tartozik egy tájékoztató is, melyen az olvasható, hogy a védőoltás kockázata minimális, a beadását követően csak nagyon ritkán fordulnak elő kellemetlen tünetek, és azok is általában enyhék. Az oltás helyén bőrpír és fájdalom jelentkezhet, ritkán alacsony láz, rossz közérzet, izomfájdalom is előfordulhat. Ezek a tünetek néhány nap alatt elmúlnak. Ha ennél súlyosabb tüneteket észlel valaki, akkor azt azonnal jelezni kell a háziorvosnak. 

- Az oltópontot azért hozták létre, hogy minél többen kapjanak újinfluenza elleni védőoltást - hangsúlyozta az orvos. 

 - Az ÁNTSZ Sugár úti épületében kijelölt oltóponton háromezer forint a szérum, s rögtön megkapják a páciensek. Ha háziorvosnál akarja valaki beoltatni magát, előbb fel kell íratni a receptet, ezt utána ki kell váltani, majd várni a sorunkra az orvosnál. A vakcina közel kétezer forintba kerül, s az orvos ugyanennyit kérhet a beadásáért. Nemcsak a fent felsorolt indokok miatt ajánljuk, hogy itt adassák be a védőoltást a páciensek, hanem azért is, mert így nem kell a háziorvosi rendelő várótermében betegek között tartózodniuk. 
 
Az egyetlen megyei oltóponton hétköznaponként reggel nyolctól este nyolcig várják a pácienseket. Hét végén nem lesz nyitva az oltópont, ám azt ígérik, ha ideér a járvány, változik a nyitvatartási idő. Kérdésünkre, hogy miért járvány idején lesz hosszabb a nyitvatartás, az orvos azt válaszolta, arra számítanak, hogy akkor még többen kérik majd az oltást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!