Megkezdődött a szavazólapok kiszállítása

Elkészültek az önkormányzati választásokra a szavazólapok. Kedden megkezdődött ezek, valamint a további választási kellékek kiszállítása a megye településeire. A szavazólapokat - az esetleges hamisítás megakadályozására - ellátták biztonsági jelekkel is.

Erős D. Zoltán

Az októberi önkormányzati választáson országszerte több mint tízezerféle szavazólapot használnak. Valamennyi településre külön-külön polgármester-jelölti szavazólap készült, ez Vas megyében 216 fajta polgármesteri szavazólapot jelent.

A tízezer lakos alatti településeken a helyi képviselőválasztáshoz egyéni listás szavazólapokat, a tízezernél nagyobb településeken egyéni választókerületi szavazólapokat kapnak a választók. Az előbbi minden településen más, de egy-egy féle lesz. A nagyobb városokban azonban annyiféle, ahány egyéni választókerülettel rendelkeznek.  

A nem megyei jogú városokban ezen túlmenően a megyei közgyűlés tagjai megválasztásához is külön szavazólap szolgál majd. Ez megyénként valamennyi  településen azonos lesz.

Korábban az Állami Nyomdában nyomtatták ki a választásokra az összes szavazólapot. Ezúttal azonban a főváros és tíz megye szavazólapjait készítették az Állami Nyomdában. Ez csaknem 6 ezer féléből összesen mintegy 17 millió darab szavazólapot jelentett.

A többi kilenc megye, Baranya, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém, valamint Vas megye is maga szervezte meg a szavazólapok nyomtatását.

Ez utóbbiak mintegy 130 tonnányi, szintén az Állami Nyomdában készültek és biztonsági jelekkel ellátott papírra készültek.

A szavazólapokat többféle biztonsági jelet tartalmaznak, így például  ellátták mikroírással és UV-festékkel. A biztonsági jelek az idén először a szavazólap hátoldalán lesznek. Az UV-festék egyebek mellett a választás évét, 2010-et mutatja az UV-lámpa alatti megvilágításkor.
  
A szavazólapok, valamint az egyéb, választáshoz szükséges anyagok kiszállítása kedden Vas megyében is megkezdődött. 

30 millió szavazólap országszerte

Országosan összesen 30 millió szavazólapot gyártottak le. A szavazólapok mellett a nyomdák elkészítették az összes szavazókör jegyzőkönyvét és a szavazólapokhoz a borítékokat.

A szavazóköri dokumentumokat és kellékeket szavazóköri bontásban, több mint 12 ezer felé csomagolták, és így juttatják el az egyes szavazókörökbe. Ehhez csaknem 20 ezer dobozt dobozt használnak fel.

A szavazólapok valamint borítékok mellett a kiszállítanak további csaknem 124 kilométer hosszúságú nemzetiszínű szalagot, s több mint 100 ezer tollat. A szalaggal zárják majd le az urnákat. A szavazatszámláló bizottság tagjai pedig csak a hivatalos tollat használhatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!