zenetanulás

2018.06.05. 07:00

Vannak hazajáró fúvósok is a vasvári zeneiskolában

Komoly műhelymunka folyik a domonkos kolostor egyik emeleti szárnyában. A zenetanulás „hangos eredménye” nyári koncerten is hallható lesz.

Pogács Mónika

Antal Botond, a zeneiskola tehetséges tanítványa Fehér Gyula rézfúvós tanár és Szabó Zoltán intézményvezető társaságában Fotó: Vincze Kornél

Szabó Zoltán igazgató a Vasvári Zenei Alapfokú Művészeti Iskola dicsőségtábláját mutatva fogadott. Azt mondta, nagy öröm számára, hogy a fiatalok, akikkel nemrég kezdték a közös munkát, idén bizonyították, hogy sok tehetséges zenész van közöttük. Országos versenyeken mérették meg magukat sikerrel.

– Vannak dobogós helyeink, de számunkra nem az eredmény a legfontosabb, hiszen nem egy „versenyistálló” akarunk lenni. A versenyzéssel a cél, hogy viszonyítani tudjuk magunkat más intézményekhez, az ő munkájukhoz – tette hozzá Szabó Zoltán. Azt is elmondta, bár nem szeretné, ha a virtuális világ átvenné a valóság helyét, de növendékeivel szereti az egyre gyakoribb online zenei versenyeket. Ez azért jó, mert akinek nincs színpadi rutinja, az saját közegében, a zeneiskolai tanteremben jól teljesít, ha pedig valami nem úgy sikerül, az újra felvehető. A felvételt küldik a versenyre, de közben így észrevétlenül a diák is egyre több szereplési rutint sajátít el. Vasváron vonós tagozat működik: hegedülni, brácsán játszani is lehet. Van réz- és fafúvós, valamint billentyűs tanszak is. – A zongora és a furulya a legnépszerűbb nálunk – árulta el az igazgató. Több művészeti csoport kötődik az intézményhez. – Tizenöt éves igazgatói pályám során sok csoport jött létre és szűnt meg – vázolta. A jelenleg működők közül Szabó Zoltán a Csörnöc Klarinétegyüttest és a Pikkolo Fúvószenekart emelte ki. Utóbbit nagyon fiatal növendékek alkotják, rajtuk kívül van egy nagyobbakból álló fúvósegyüttes, amelynek tagjai közül sokan már Budapesten, Sopronban, más városokban tanulnak, dolgoznak, de koncertekre, mint például az újévi vagy a nyári, visszatérnek az együtteshez. A zeneiskola berkeiből, tanárokból, volt diákokból verbuválódott egy művészeti csoport, a Ca-Fe-Band, a név a Castrum Ferreumból, Vasvár római nevéből származik. – Ez egyfajta projektzenekar, célzott programokra készülünk. Először a Kovács Kati országos dalversenyre álltunk össze, ahol ötödikek lettünk – mutatta be a zeneiskolához kötődő formációt Szabó Zoltán. – Idén Kodály Zoltán-feldolgozásokat készítettünk, de cél a jövőben, hogy a ’60-’70-es évek könnyűzenei világából állítsunk össze egész estés válogatást. Év közben sok dolgunk volt, de talán nyáron belekezdhetünk az együttessel a munkába, nagy műsorra készülünk. A nyári tervek között van a már hagyományosnak számító fúvószenekari tábor, ahol két héten át készülnek újdonságokkal, tanulnak új műveket. Ennek eredményeit koncerten mutatják be. A klarinétos, szaxofonos tagozat is táborban mélyíti a tudását, ha megkezdődik a vakáció.

A Vasvári Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, együttesei falunapok, nyári rendezvények állandó fellépői, a Hegyháti Napokon is bemutatkoznak majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában