3 órája
Ősszel kelendőbb a füstölt áru - A szombathelyi piacon jártunk
Ahogy elérkezik a hűvösebb idő, beköszönt a nagyobb lakomák időszaka, amikor a nehezebb ételeket, a füstült árukat is szívesebben fogyasztjuk - feltételeztük, a feltevésünknek pedig utána is jártunk a szombathelyi piacon.
Fotó: © Cseh Gábor
A falvakban hagyományosan a hűvösebb őszi-téli időszakban szokták leölni a disznókat, hogy a húsukat aztán az év többi részére tartósítsák. Ilyenkor persze már az ember gyomrának is jobban esnek a nehezebb ételek, így, ha otthon nem is lát neki a sertés feldolgozásának, a hentesüzletekben gyakrabban keresi többek között a füstölt árukat is. Erről számolt be Antal-Bártfai Katalin, a szombathelyi piac egyik hentesboltjának boltvezetője is, aki elmondta: amint beköszönt az ősz, a vásárlók egyre inkább keresik a kolbászokat, füstölt csülköt, füstölt kolozsvári szalonnát és a tepertőt is.
- Most kezdődik a kocsonya szezon, ahhoz a körmöt, a farkat, a bőrkét és a fület is keresik. Jobban fogynak ilyenkor belsőséget is vinni, már főzik a pejslit, ehhez fogy a tüdő, a szív, a nyelv. Nagyon szeretik a főtt tokaszalonnát és a disznósajtot is. Ahogy bejön ez a hidegebb idő, akkor kezdik el vinni ezeket a termékeket. Jön a mindenszentek, amikor összejönnek a családok, akkorra viszik a húsokat és a húsleveshez valót - magyarázza a boltvezető.
És hogy mindezek mennyibe kerülnek?
Felsorolásunkban hozzuk néhány fent említett termék árát:
- Füstölt tokaszalonna: 2599 Ft/kg
- Füstölt kolozsvári szalonna: 430 Ft/10 dkg
- Húsos csont 799 Ft/kg
- Láb (hátsó): 399 Ft/kg
- Tüdő: 1399 Ft/kg
- Szív: 1399 Ft/kg
- Füstölt köröm: 1599 Ft/kg
- Füstölt fej: 1599 Ft/kg
- Kocsonya: 1199 Ft/db (fél kg-os tálakban kapható)
- Köröm pörkölt: 1299 Ft/db (szintén fél kg-os kiszerelésben árulják)