Helyi közélet

2024.05.20. 11:00

Az ezeréves tölgytől a Földanya lányáig - Helyi értékek napja volt Zsennyében

Majtényi László a Vas Vármegyei Közgyűlés Elnöke is részt vett a helyi értéknapon Zsennyében, amelyet a Vas vármegyei helyi értékek hete keretében rendeztek.

Vaol.hu

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke a rendezvényen

Forrás: Barta-Zsankó Veronika

A helyi értékséta a kiszámíthatatlan időjárás miatt virtuális sétaként valósult meg. Lantos Mihály tanító, a lantos tanítási módszer kifejlesztője, a helyi értéktár bizottság tagja bemutatta a zsennyei természeti értékeket: az „Ezeréves” tölgyet, a Békássy-Bezerédj kastély körül elterülő arborétumot, és a Sorok és a Rába találkozásának csodáját. Majd Barta-Zsankó Veronika a helyi értéktár bizottság elnöke, a helyi közművelődési szakember dr. Horváth Sándor: Sennyétől Zsennyéig könyve alapján vezette végig a virtuális sétán az érdeklődő közönséget.

- Békássy Ferenc sírjánál megemlékeztünk híres halottunkról – tudtuk meg Barta-Zsankó Veronikától –, Fábián László író, műfordító, Zsennye szülöttje osztotta meg gondolatait, majd Lantos Mihály és Gergye Rezső, a Vasvári Játékszín Egyesület vezetője Békássy Ferenc versével, közösségi versmondással idézték fel a kor szellemiségét.

Majtényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés Elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, méltatta Zsennye örökségét, a művészek Zsennye iránti szeretetét, Békássy Ferenc versei révén rámutatott a háborús helyzetek kiszámíthatatlanságára, majd elmondta, hogy Zsennyén, ezen a kis településen mennyi érték található egy nem itt lakó számára is, mennyi értéket fedezhet fel az, aki ellátogat Zsennyére.

Gergye Rezső, a Vasvári Játékszín Egyesület vezetője Békássy Ferenc versével idézte a kor szellemiségét 

Majthényi László köszöntötte  Suboritsné Polyák Szandrát, Szaszát, akinek első amatőr kiállítása lenyűgözte a látogatókat. Szandra négygyermekes anyaként a Földanya lányának tartja magát, és az „Ébredj!” címet adta első kiállításának. A képei képviselik a természethez fűződő hűségét, háláját és szeretetét, a női utazásokat, a harcokat az idővel, a női elmúlással, és azzal a reménnyel, hittel, hogy a nők képesek egy életen át megőrizni a „női egységüket”. Képeinek csodás színvilágával elvarázsolta a közönséget, így egy új művészt ismerhetett el a „művésztelepülés”, Zsennye. A kiállítás megtekinthető június 3-ig a Zsennyei Közösségi Színtér nyitvatartási idejében, vagy előre egyeztetve a helyi kulturális szakemberrel. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában