Felelős szülők

2024.06.27. 07:00

Bántó szavak helyett megértés és valódi figyelem – Vibók Ildi gyerekkönyvíró és Kovács-Gyenge Hajnalka grafikus a Berzsenyi-könyvtárban - fotók

A Ha tényleg tudni akarod...című könyv írójával, Vibók Ildivel és illusztrátorával, a szombathelyi Kovács-Gyenge Hajnalkával a Berzsenyi Dániel Könyvtár szervezett múlt héten találkozót.

Tóth Katalin

Zsigri Mária könyvtáros kérdezte Kovács-Gyenge Hajnalkát és Vibók Ildit

Forrás: Unger Tamás

Egyre több gyermek él ADHD-val, autizmus spektrum zavarral, diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával, tik zavarral. A könyv kimondottan „a megértést segíti, mind az érintett gyerekek, mind neurotipikus társaik, a szülők és a pedagógusok körében – mert a megértéssel együtt jár a nagyobb empátia és türelem is, hogy a gyerekeknek kevesebbet kelljen szenvedniük különbözőségük miatt, s erősségeik kibontakozhassanak.” Ahogy az ismertetőben szerepel, a szerzők meggyőződése szerint a neurodiverzitás, vagyis az idegrendszer működésének különböző, sokszínű volta nem átkot, hanem értéket jelent. Ám ahhoz, hogy ezt az értéket képesek legyünk megfelelően óvni és ápolni, értenünk kell, hogy mivel állunk szemben. 

Vibók Ildi a sokadik gyermekkönyvét írja, ezúttal a Bethesda Gyermekkórház klinikai szakpszichológusa, családterapeuta és gyakorló édesanya, Szegleti Gabriella segítségével mutatja meg e gyerekek sajátos világát. A figyelemzavar különböző típusairól, az autizmusról, a tik zavarokról, a részképesség-problémákról ír, mindezt úgy, hogy az érintett gyerekek bőrébe bújik, és tanmeséken keresztül, az eltérő idegrendszeri működésből fakadó jellegzetes tüneteket, viselkedést ágyazza mesébe.  A könyv a szívmelengető meséken kívül gyakorlati tanácsokat és játékötletet is rejt, melyek igazi segítséget jelenthetnek a szülőknek és pedagógusoknak a mindennapokban. A fejezetek végén az összefoglalók a jellemző viselkedési jegyeket tartalmazzák.

A 95. Ünnepi Könyvhét kísérő rendezvényén Zsigri Mária gyermekkönyvtáros a biológus, biotechnológusból népszerű gyermekkönyvek írójává lett Vibók Ildit és Kovács-Gyenge Hajnalkát a könyv születésének folyamatáról kérdezte. Mint kiderült, a magyar-német szakos pedagógus és grafikus végzettségű, grafikusként dolgozó Hajnalkának ez az első könyvillusztrátori munkája, amelyik kötet formájában jelent meg. Szülőként az őszinte kommunikáció híve, és maga is szívesen nyúl segítő könyvekhez, amelyeknek a nyelve a gyerekekéhez is közel áll, és mint a bemutatott kötet, hétköznapi szituációkat mutatnak be, sodró lendületűek, izgalmas hangulatúak, mondta az illusztrátor. A közönségnek elmondta, hogy örömmel fogadta a felkérést, és nagyon élvezte az alkotómunkát: egyszerre tanult és dolgozott a könyvvel, amelynek karakterei színes és változó világban élnek. Ahhoz pedig, hogy merjék ezt kitárni elénk, a felnőtteknek kell nyitniuk. Vibók Ildivel online kapcsolatban voltak – a könyvek esetében a kiadó dönt az illusztrátor személyéről, erről is szó esett.

Vibók Ildi nem először jár a Berzsenyi Dániel Könyvtárban – tavaly gyerekeknek tartott foglalkozást. Aki még nem tudta róla, annak is kiderült, hogy egy aprócska burgenlandi faluban él. Rengeteg állat veszi körül a családjukat: több mint 3000 madárpók, ezenkívül kígyók, kaméleon és családtagként egy kutya. Amellett, hogy sok-sok humoros sztorit megosztott mindennapjaikról – például a madárpókok vedléséről, a csótányokról és egy szarkáról is – a családi történetek szerzője bevallotta, ő maga is diszlexiás. A két agyféltekéje nem tud összehangolódni, ha nem tesz érte: gyorsan olvas és ír, de csak „függőlegesen”. Gyermekéről pedig egyszer régen úgy nyilatkozott egy fejlesztő pedagógus: „gödör a völgyben”. Akkor kezdett el foglalkozni a témával, a figyelemzavar különböző típusaival. – A gyerekeket nem kell megváltoztatni, pont úgy jók, ahogy vannak. A felnőttek hozzáállásának kell megváltoznia. Nagyon fontos még, hogy legyünk mellettük minden szituációban. Felgyorsult világunkban egyre kevesebb teret kap a kreativitás, helyettük sémák szerint akarunk mindent megoldani. Ha pedig valaki nem illeszthető a sémába, arra furcsán néznek. Az ADHD-val, autizmus spektrum zavarral, diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával, tik zavarral élő gyerekeknek és felnőtteknek jóval nehezebb a sorsuk – foglalta össze. 

A kötet kapcsán szó esett a történetmesélés fontosságáról, a félelem legyőzéséről, a szabályokról is. A találkozó azt is célozta: minél többen megismerjék az alkotókat, és minél többen nyúljanak olyan könyvek után, amelyek (történetek által) segítenek és választ adhatnak a gyerekek különleges kérdéseire és a problémás helyzetekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában