Összefogás

2024.06.27. 10:00

Rendbe tették a sitkei kalapos kutat

Tíz éve kezdték el felújítani a sitkei Kurczonmajornál lévő, düledező „kalapos kutat” Burka Zoltán helytörténeti kutató kezdeményezésére nagy társadalmi összefogással.

Benkő Sándor

Burka Zoltán és Horváth Gábor sokat javított a kút állapotán. A kép jobb felső sarkában a fellelt eredeti zárókő látható

Forrás: Benkő Sándor

A forrás fölé 1915-ben a XVIII. őrzászlóalj épített kalapot orosz hadifoglyok segítségével. A nagy háború idején a környéken állt az egyik legnagyobb katonai hadifogolytábor Ostffyasszonyfánál, amelynek a vízellátását volt hivatott biztosítani. A vizet szivattyúkkal juttatták el a forrástól a táborba. A szépen felújított művet – felhasználva eredeti dokumentumokat, fényképeket – kilenc éve, 2015-ben avatták fel. A kapu feletti zárókövet egy eredeti fénykép alapján készítették el. Azóta folyamatosan csinosítgatják, tisztogatják, és évente tábori szentmisét is tartanak a helyszínen. Ebben az esztendőben június 30-án lesz az aktuális megemlékezés, a szentmisét dr. Márfi Gyula nyugalmazott érsek mutatja be. Az eseményre készülődve az önkéntesek, helyi iparosok és az MH Klempa Kálmán 7. területvédelmi ezred Poppr Emil 83. területvédelmi zászlóaljának tartalékos katonái ismét tisztogatták, rendezgették a környéket, a forrást, javítgatták a kút burkolatát. A forrás tisztítása közben került elő a víz alól elég jó állapotban az eredeti zárókő. Burka Zoltán tartalékos katona és Horváth Gábor helyi iparos sokat tett a kút állapotának javításáért, a környék rendezéséért. Ők ketten készítették a padokat a kis patakocska mellett, és a kút kapuja is Horváth Gábor műve.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában