Rögzítették a műszerek

2024.06.19. 16:42

Szombathely környékén megmozdult a föld, de lehet bányarobbantás történt. Érezte?

Ezen a héten Ausztriában két helyen, míg Magyarországon Veszprémnél észleltek földmozgást. A helyszínektől légvonalban Szombathely nincs messze.

Vaol.hu

A kedd kora esti lökésekről egyelőre annyit tudunk, hogy a műszerek érzékelték, a helyet Magyarpolányként nevezték meg. Ugyanakkor a veszprémi  vármegyeszékhelyen is észlelhetők voltak a hullámzó lökések, melyeket (legalábbis Veszprémben) különösebb hanghatás nem kísért – írtuk meg napközben. A rengés nem volt ijesztő, tárgyak nem mozdultak el, legalábbis Veszprémben nem. A helyszíntől légvonalban Szombathely nincs messze. 

Szombathely
A helyszínektől légvonalban Szombathely nincs messze. 
 

Szombathely környékén megmozdult a föld, de lehet bányarobbantás történt. Érezte? 

Az adatokon az látszik, hogy az adott időpontokban a magyarpolányi állomáson földmozgást észleltek – mondta megkeresésünkre a szombathelyi dr. Kovács Gábor, az ELTE BDPK Földrajzi Tanszék adjunktusa. – Tudni kell, ha a világ bármely pontján kipattan egy erősebb földrengés, akkor annak rezgése egy idő után hazánkig is eljuthat, és a jeleket rögzítik a műszerek. A keddi hullámok azonban olyannyira picik voltak, hogy a lakosság valószínűleg nem észlelte. 

A szakember hozzátette, akár egy bányarobbantás is történhetett, és ennek a kis amplitúdójú nyomát észlelték. Ezt valószínűsíti, hogy az adott napon, hazánk más pontjáról nem érkezett jelzés.

Miként véletlen egybeesés lehet, hogy a hét első két napjában Ausztria keleti részén földmozgásokat rögzítettek a műszerek.

Szombathely az ötödik században olyan nagy földrengést élt át, hogy még a katonákat is hazahívták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában