Történelmi időutazás

2024.08.22. 17:00

Újra divat a római! - ha Savaria karnevál, akkor autentikus öltözet

Kikerültek a portékák az Öreg Város Vásárában, épül a gyermekbirodalom a Gayer-parkban, nagy a sürgés-forgás a Történelmi Témaparkban. Csütörtök délelőtt ébredezik Savaria, és ébredezik benne Savaria népe. A Teleki Szalonban mintegy száz autentikus viselet vár új tulajdonosára. Egymásnak adják a kilincset az érdeklődők, van, aki már rómaiban hagyja el az üzletet. Kezdődhet a Savaria karnevál, indulhat a történelmi időutazás.

Cseh-Egyed Bernadett

A hatéves Fazekas Noémi egy arany szalaggal díszített ruhát próbál először, és olyannyira jól is érzi magát benne, hogy édesanyja kérlelését már meg sem hallja – nem próbál sem ezüstöt, sem másik fazont. Azt mesélik: több éve látogatják a Savaria karnevál programjait, biztosan megnézik a felvonulást is. A kislány számára pedig fontos, hogy az alkalomhoz illő ruhát viseljen. 

A hatéves Noémi már nagyon készül a Savaria karneválra
A hatéves Noémi már nagyon készül a Savaria karneválra

A turisták többsége kölcsönözni szeretne, de a helyiek, a szombathelyiek számára fontos a saját római ruha – ezt már Farkas Anita, a Vas Vármegyei SZC Oladi Technikum szakmai igazgatóhelyettese mondja. A korábbi évekhez hasonlóan az autentikus téglalap és trapéz formákat divatosra szabták, és festéssel, hímzéssel, zsinórral, övvel, egyéb díszítőelemekkel a mai kor igényeihez igazították. Beavat a részletekbe: az alapdarab a tunika, a férfiak erre vették rá a több méter hosszú anyagból készült tógát, a nők pedig a könnyedebb textilből készült pallát. Hagyomány volt az is, hogy a férfiak ruháját függőleges, a nőkét vízszintes vonalú minták díszítették, ehhez igazodnak most is. Sok darabon visszaköszön a korhű futókutya minta, azaz a szögletes csigák sorozata. A könnyebb felvétel és a könnyebb viselet érdekében a tógát a vállánál a tunikához varrták és ráncolással álcázták. Megtudjuk: régen minél nagyobb volt a díszítés a ruhán, viselője annál előkelőbb volt. Ugyanígy a ruha hosszából is következtetni lehetett arra, ki milyen rangot képvisel. Manapság itt minden ruha hosszú, illetve térd alatti. 

A telefontartó is lehet római 

A ruhák alapja fehér pamutból készült, a kiegészítők bordó, arany és ezüst árnyalatúak. Egyes darabok a vállukon és a derékrészen kaptak díszítést, és vannak, amelyek a nyakkivágásban is. A pántos, illetve mellben húzott, vagy többféleképpen is megköthető fazonok jól kiemelik a nőies alakot. A hölgyek fejpántot és kis szütyőt is találnak a szalonban, és az idén is találunk római köntösbe bújt telefontartókat. 

A ruhákat, kiegészítőket ezúttal is az Vas Vármegyei SZC Oladi Technikum divatszabó, illetve divat- és jelmeztervező szak tanulói készítették a tanév során, a tanmenetbe illően a Savaria karneválra.

Az a bizonyos minta...

 Hogyan lehet jelmezem? 

A Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány jelmeztára közel 4000 darabból álló történelmi ruhakollekciójával várja az érdeklődőket, a Római matrónától a barokk dámáig mindenféle stílusban. Az erősebb nem képviselői szenátori tógák, lovagi öltözetek és nyalka úrfi-jelmezek közül válogathatnak.  

A Teleki Szalonban (Aréna u. 8. utcafronti földszintje) augusztus 24-ig 10.00- 17.00 óra között várják a vásárlókat, a  Second Hand jemez-szalon (Aréna utca 6.) pedig augusztus 22-23-24-én 9.00- 22.00 óráig tart nyitva. 

Már a mínusz egyedik napon tettünk egy kört a belvárosban, megnéztük hogyan ölti fel római ruháját Szombathely.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában