Ezt jó, ha tudod!

2024.08.21. 14:00

Kezdődik a történelmi időutazás - Hasznos tudnivalók a Savaria Karneválról!

Csütörtökön 20 órakor hivatalosan is kezdetét veszi a történelmi időutazás Szombathelyen: kulturális-, hagyományőrző- és szórakoztató programok kavalkádja, gasztronómiai különlegességek várják a fesztiválra érkezőket. Csokorba gyűjtöttük a legfontosabb technikai információkat a Savaria karnevál idejére.

Vaol.hu

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Ünneplőbe öltözik a város a Savaria karnevál idejére: felkerültek a zászlók, színpadok, lelátók épültek, árusok pakolják portékáikat a fa bódékban. A rendezvény idejére utcákat zártak és zárnak le, illetve beengedőpontokat alakítanak ki. Már nem lehet autóval behajtani (kivéve az engedéllyel érkezőknek) a Rákóczi F. utca Batthyány tér és Thököly I. utca közötti szakaszára, a Kossuth Lajos utcába a Ferrosüt szakbolt melletti átjárónál, illetve a Hefele M. u. kereszteződésénél. A Thököly Imre utca Szent Márton utcai torkolatát is lezárták, a Mátyás király utcai körforgalomnál pedig beengedő pontot alakítottak ki. 

A Savaria karnevál idején változik a forgalmi rend
A Savaria karnevál idején változik a forgalmi rend
Fotó: © Cseh Gábor

Újabb lezárások jönnek  

Augusztus 21-én 23:00 órától az Aréna utcába két beengedő pont lesz: a Zrínyi I. utcai torkolatánál, illetve a Vak Bottyán hídnál. Fixen lezárják továbbá a Zrínyi Ilona utcát a Hunyadi János utcai végén, illetve a Batthyány térnél.  

Csütörtökön reggel 08:00 órától a Kőszegi utcába a Mártírok terénél beengedő pontot állítanak fel, 14:00 órától pedig zónazárás lesz a Király utcába a 3. sz. ház melletti átjárónál, illetve a Szent Márton utába a Gyöngyös patak-hídnál, a bicikliútnál.  

A szervezők kérik: aki a behajtásra engedélyt kapott, fokozott óvatossággal, mérsékelt sebességgel és a gyalogosok veszélyeztetése nélkül közlekedjen, a Savaria karnevál helyszínein pedig kerékpározni tilos! 

A gyermekek biztonsága az első 

A Tourinform irodában (Király u. 1.) ingyenes névkártyát biztosítanak gyermekek részére a szülők elérhetőségével - közölték a szervezők, akik azt írják: ha mégis elveszne a kisgyermek a tömegben, azonnal jelezzék bármelyik szervezőnek, biztonsági őrnek, akik rádióvonalon azonnal felveszik a kapcsolatot a rendőrséggel. A gyermekeket pedig otthon, előre készítsük fel: ha elvesznének a tömegben, menjenek oda valamelyik színpadhoz (ahonnan a hangot, zenét hallják) és mondják meg a helyszínen lévő segítőknek, hogy elvesztették a szüleiket. A hangosbemondó felhívására általában 10 percen belül egymásra talál szülő-gyermek – az eddigi tapasztalatok alapján. 

 Ha baj van 

A rendezvény területén villanyoszlopokon, házak falain, magaslatokban kihelyezett zöld, úgynevezett menekülési táblák egyedi számmal rendelkeznek. Aki mentőt, tűzoltót, rendőrt hív, ezek segítségével (a szám bemondásával) pontosíthatja helyzetét 

Szükség esetén a Gayer parkban, a Történelmi Témaparkban és a Fő téren elsősegély ponton kérhetünk segítséget, a mentőket pedig napközben a Városháza bejárata előtt, a Történelmi Témapark bejárata előtt, este pedig a Borok utcája végén, a Zsinagóga előtt találhatjuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában