Savaria karnevál 2024

2024.08.23. 14:00

Színpompás bevonulás Szombathely római szívében - fotó

A város legnagyobb históriás rendezvényén, a XXIII. Savaria Történelmi Karneválon a történelmi programok központja a Történelmi Témapark, ahol pénteken a római legiók seregszemléjével kezdődött az antikvitást képviselő hagyományőrzők programjainak sora.

Tóth Katalin

Savaria Karnevál , Katonai bemutató, köszöntő

Fotó: Unger Tamás

Krisztus utáni 20. századi „antik” zenére vonultak be a négy évszázadot reprezentáló római egységek. A mustra csapatait – a viseleteket, a fegyverzetekben végbement változásokat, harcászatukat – dr. Katona Attila történész mutatta be egyenként – az élen hagyományosan a Legio XV. Apollinaris II. cohorsának harcosaival – a hagyomány szerint Krisztus után 43-ban alapították az ókori Savariát a témaparkban is felvonuló legió veteránjai.

Őket követte a Colonia Rostallo, a Legio Brigetio alakulata: a Legio I Adiutrix, a Legio Leonum Valentiniani, a Legio I. Italica és a Lanciani Sabarienses. 

Magyarország legősibb és folyamatosan lakott városában Nemény András polgármester köszöntötte a díszszemlére felállt csapatokat, Róma katonáit, Savaria népét: – Salvete milites, salve Savaria! Majd a csütörtöki megnyitón elhangzott gondolatát ismételte: a karnevál egyszerre Savaria és Szombathely ünnepe. 

– A város sok pontján fellelhetők hagyományaink, kétezer éves örökségünk, a római élet nyomai. Szombathely római szíve azonban ezekben a napokban a Ferences kertben, a témaparkban található, itt tud megelevenedni római múltunk. Utóbbiról úgy fogalmazott: kötelez minket. A polgármester seregszemlét tartott a centurio vezetésével. A mustra után a római és korai germán hadviseléssel ismerkedtek a nézők. A Bedriacumi ütközetet elevenítették fel a csapatok, amelyet a négy császár évében vívtak Bedriacum, a mai Calvatone városának közelében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában