A gördülékeny ellátás a cél

2024.08.29. 11:30

Új háziorvos a vasi városban – dr. Szabolcsi Orsolya átveszi a vépi II-es körzetet

Új háziorvos rendel a városban október 1-jétől. Dr. Szabolcsi Orsolya jó hírekkel és leendő asszisztensével érkezett a keddi képviselő-testületi ülésre.

Tóth Katalin

Dr. Szabolcsi Orsolya jó hírekkel – és leendő asszisztensével érkezett: mellette Bíró Nóra Eszter

Fotó: Tóth Kata

Dr. Kator Miklós marad a helyettesítő háziorvos az I-es körzetben, dr. Szabolcsi Orsolya átveszi a II-es körzetet október 1-jétől – tisztázta Kovács Péter polgármester.

A meghirdetett napirendi pontok előtt az új háziorvos beszélt a praxisindítás terveiről. Az Angliából a nyáron hazaköltözött belgyógyász szakorvos elmondta, az átképzéshez felvételt nyert a Pécsi Tudományegyetemen a megfelelő szakképzésre (Praxis II. program, melynek teljesítése után családorvos szakképesítés megszerzésére van lehetőség.) Sikeres felvételi vizsgát tett, ez alapján beadta a praxisjog-kérelmet. A feladatellátási szerződés megkötése után további adminisztratív lépésekre van még szükség.

A doktornő utalt rá: 2027-ben változások várhatók a háziorvosi körzetek szervezésében. Nagy valószínűséggel összevonják a kisebb körzeteket. Emiatt azt tervezik a másik – jelenleg helyettesítő – háziorvossal, dr. Kator Miklóssal, hogy addig is egy helyen rendelnek majd a Kassai utcai rendelőben, és egy helyiségben lesz a szükséges informatikai infrastruktúra is. Így összesen heti harminc órában várható orvosi ellátás a településen – a betegek pedig, függetlenül attól, hogy melyik körzethez tartoznak, rendelési időben felkereshetik a rendelőt. Szabolcsi Orsolya úgy érvelt: így van alkalom megismerni a pácienseket, Kator doktorral látják egymás szakmai döntéseit, és meg tudják beszélni az eseteket. Ha pedig néhány év múlva megtörténik az összevonás, átveszi a teljes körzetet. A céljuk a gördülékeny ellátás biztosítása. 

A doktornő és Budapestről Szombathelyre hazaköltöző leendő asszisztense is hosszú távon tervez Vépen. Utóbbi is bemutatkozott az ülésen: a fizioterápiás asszisztens végzettségű Bíró Nóra Eszter a fővárosi önkormányzat által fenntartott idősek otthonában dolgozik 14 éve, egy ideje már minőségirányítási koordinátorként. Májusban szerzi meg az általános ápolói szakképesítését, amellyel körzetben dolgozhat. A város októbertől a képzés befejezéséig átvállalja tanulmányai költségeit – így döntöttek a képviselők. 

Elhangzott még: az orvosok és az asszisztensek szükség esetén egymást helyettesítik. Szeptember közepétől az új doktornő és az asszisztens „betanul” a rendelőben, ott találják majd őket a betegek. A helyiség „felkészítését”, csinosítását a város vállalta októberig. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában