Figyelmeztet a rendőrség

2024.09.05. 13:14

Biztonság és iskola: nehogy a sürgősségin kössünk ki!

Megkezdődött a tanév, gyerekeink napi szinten közlekednek az iskolába, edzésre és más foglalkozásokra. Egyetérthetünk a rendőrség kampányával: biztonság mindenekelőtt!

Gombos Kálmán

Biztonság iskolába menet: Binó Tamás rendőr alezredes

Forrás: VN/Gombos Kálmán

Fotó: VN/Gombos Kálmán

A rendőrségi „Tanévkezdő baleset-megelőzési és figyelemfelhívó kampány” sajtótájékoztatója természetesen a biztonság köré épült. Probléma, ha valaki elkésik az első óráról, és igen, az is gond, ha csúszik kicsit a fakultációról… De a legnagyobb baj az lenne, ha a sürgősségire kellene menni utána, igaz?...

Biztonság iskolába menet:
Biztonság iskolába menet: Binó Tamás rendőr alezredes, Csorba Benceés Stifter Anett
Fotó: VN/Gombos Kálmán / Forrás: VN/Gombos Kálmán

 

Szombathely, reggel hét óra múlt, a Zrínyi Ilona és az Aréna utca kereszteződésében állunk. Nem túlzás: özönlenek a gyalogosok. Kisebb és nagyobb iskolások, kísérő szülők – és persze akadnak egyéb járókelők is. Egy általános és két középiskola, valamint egy óvoda is itt található egymáshoz igen közel. Ez reggelente közel kétezer(!) közlekedőt jelent itt – avat be Binó Tamás rendőr alezredes, aki kollégáival érkezett a kampányra. Ez reggel körülbelül egy órán belül áramlik itt át, délután kicsit jobban megoszlik.

Biztonság átkeléskor

A négyes kereszteződésben három gyalogátkelő is segít, de a figyelem, az óvatosság és a KRESZ ismerete elengedhetetlen. A kicsiknek gyakran fogja szülő a kezét, nagyobbacskák már nem ritkán egyedül jönnek, és látunk számos bicajost is. Meg persze a folyamatosan özönlő autókat, akik – jobb esetben – figyelnek, lassítanak, néha intenek is. Maximálisan elvárható ez tőlük: ugyebár jogosítvánnyal a zsebben ülnek járműveikben. Ellenben nem igaz ez a kizárólag kerékpárral vagy gyalog közlekedőkre, ami nagy probléma. A forgalomnak ugyanúgy résztvevői ők is – „csak” ráadásul még sérülékenyebbek, kiszolgáltatottabbak. Mindezt még tetézi, egyre komolyabb mértékben a sok vitát felkavaró rolleresek helyzete is…

Biztonság iskolába menet: Binó Tamás rendőr alezredes
Biztonság iskolába menet: Binó Tamás rendőr alezredes segít és bemutatót tart
Fotó: VN/Gombos Kálmán / Forrás: VN/Gombos Kálmán

Alezredes úr diákokat szólít meg; beszédbe elegyednek. A két gimnazista, Stifter Anett és Csorba Bence szépen válaszolgat a feltett kérdésekre: örömmel tapasztaljuk meg mindannyian tudásukat. Igen, az átkelőhelyen („zebra”) elsőbbséget élvez a gyalogos. Kivéve, ha megkülönböztetett jelzést használó jármű érkezik. Vagy – sajnos – ha szemlátomást erre a szabályra fittyet hányó őrült hajt felénk. Mert az első a testi épség – az elsőbbség csak a második.

A karjelzések bemutatójánál azonban felfigyelnek még a tinik is – sőt: a jelenlévő felnőttek is. Nem is árt kicsit „leporolni” a tudást, mert éles helyzetben talán csak pár másodperc adódik rá, hogy hú, hogy is van ez? Pedig baleset, karambol helyszínelésének egyáltalán nem ritkaság ez a fajta forgalomirányítás – világosítanak fel a rendőrök.

Kedves olvasóink! Itt egy rövid, alig másfél perces gyorstalpaló a YouTube-on, aki szeretne egy kis korrepetálást!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában