Érdekes programok

4 órája

Erőművek éjszakája: Szombathelyen több helyszínen bejárhatók lesznek a vízerőművek, a gázerőművek

Október 25-én különleges helyszínek és egyedülálló programok várják a látogatókat az ország több mint 60 pontján. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az idén ötödik alkalommal szervezi meg az Erőművek éjszakáját.

Vaol.hu

A rendezvény célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy a környezet védelme érdekében érdemes tudatosan bánni az erőforrásokkal - hangsúlyozták. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni október 7-től lehet a www.eromuvekejszakaja.hu/eromuvek/ oldalon. Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője a közleményben ismertette: az idei Erőművek éjszakáján országszerte 62 helyszínen, mintegy 5000 látogatót várnak, bejárhatók lesznek a legnagyobb vízerőművek, a gázerőművek, a legkorszerűbb biomassza fűtőművek, víztározók és víztornyok, és meg lehet ismerkedni az atomenergia működésével is. A villamosenergia- és a távhőtermelés, a víziközműszolgáltatás és a hulladékgazdálkodás műszaki hátterének megismerése elősegíti a szemléletváltást, ami hosszú távon hozzájárul a hatékony és környezettudatos energiafelhasználáshoz - tette hozzá a szóvivő. 

erőművek
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az idén ötödik alkalommal szervezi meg az Erőművek éjszakáját.
Forrás: MW

A közlemény szerint az Erőművek éjszakáján a látogatók szakértő idegenvezetők segítségével ismerhetik meg az erőművekben, a fűtőművekben, a víziközmű-szolgáltatóknál és a hulladékfeldolgozó üzemekben zajló munka érdekességeit és a berendezések működését. A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) ebben az évben is csatlakozik az Erőművek éjszakája programjaihoz, és a rendezvénnyel egy napon, október 25-én rendezi meg a Távhőszolgáltatás napját - írták a közleményben. Orbán Péter, a MaTáSzSz főtitkára a közleményben kiemelte, a megújuló energia került az idei évben a középpontba. A szövetség kiemelt célja a hazai távhőellátás zöldítése, amelyben jelentős szerepe van a biomasszának, a geotermikus energiának, a hulladéknak és az ipari és technológiai folyamatokból keletkező hő hasznosításának.

Erőművek éjszakája, a szombathelyi helyszínek

Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. – Vízöntő Kazánház               

  • Az Erőmű 18 éves kor alatt szülői felügyelettel látogatható

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. összesen közel 12.000 lakás és 500 közintézmény, illetve közületi ingatlan számára biztosítja Szombathelyen a távhőszolgáltatást. A Vízöntő utcai kazánházban 5 gázkazán és 3 füstgázhasznosító üzemel és az általuk termelt hőenergiával biztosítja a cég a fűtést és/vagy a melegvizet az általa ellátott ingatlanok felében. További érdekesség a telephelyen található 53 m magas kémény, amelyen keresztül az égéstermékek – elhelyezkedésének, magasságának és szűrőberendezésének köszönhetően – nagy hígulás mellett távoznak a légkörbe, az uralkodó széliránynak megfelelően a várost nem szennyezve.

Részletek>>

VASIVÍZ ZRt. – Szombathely-Sárdér vízműtelep

  • 10 év feletti gyermek csak nagykorú felügyelete mellett látogathatja a létesítményt.
  • Lázas, beteg személy nem léphet be a vízműtelepre.
  • A gépház nem akadálymentesített.
  • Lapos talpú cipő viselése ajánlott.

1958-ban kezdődött meg a Sárdéri vízmű telep építése. 1961-ig elkészült a vízmű telep és a telepre termelő kutak fúrása, majd az 1970-es évek közepén a gépház és a tároló kapacitásbővítése.
2007-2011-ig terjedő időszakban teljes rekonstrukció keretében megújult: a gépterem, valamint a régi gépház építészeti és gépészeti felújításon ment keresztül, amely során többek között kicserélésre és felújításra kerültek a kiszolgáló szivattyúk, telepi vezetékek. Ezen felül modernizálásra került a vízmű telep és kútjainak számítógépes felügyeleti rendszere is, amely a diszpécser helyiségben tekinthető meg.
A Sárdéri vízmű telep a legnagyobb nyomásfokozó gépháza a Szombathely-Kőszeg regionális vízellátó rendszernek, amely 41 település, több mint 120 ezer lakosát látja el ivóvízzel.

Részletek>>

VASIVÍZ ZRt. – Szombathelyi Szennyvíztisztító-telep

  • 10 év feletti gyermek csak nagykorú felügyelete mellett látogathatja a létesítményt.
  • Csoportnak a kísérő által kijelölt úton lehet közlekedni és a csoporttól eltávolodni tilos!
  • Tilos a létesítményekhez és a berendezésekhez hozzányúlni és az épületekbe engedély nélkül belépni!
  • A medencék körül tilos lökdösődni, balesetveszélyt okozóan viselkedni!

Szombathely szennyvíztisztítás szolgáltatása 1928-ban kezdődött, akkor épült meg az Újvilág utcai telepen a mechanikai szennyvíztisztító. Ezen a telephelyen folytatódott a bővítés és fejlesztés: 1978-ban mechanikai tisztítás fejlesztése mellett valósult meg a biológiai tisztítás lehetősége is.

1993-ban a térség 33 településének önkormányzata megállapodást kötött a szennyvíztisztítási gondjaik megoldására, ekkor épült ki a Szombathely-Kőszeg Regionális szennyvízhálózata a már működő szennyvíztelep fejlesztésével.

Részletek>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában