Élő fákon gyakoroltak

3 órája

Odúmarás, szárazolás, koronakurtítás – Minősített faápolók gyakorlata a Kámoni Arborétumban - fotók, videó

Három hónapos elméleti oktatás után a napokban a gyakorlatban alkalmazzák a tanultakat a minősített faápoló képzés hallgatói a Kámoni Arborétumban. Először a talajon vették végig a metszési módszereket, fasebészeti beavatkozásokat, koronarögzítéseket, kedden már a fák koronájában dolgoztak.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

Hétfőn élő fákon gyakorolták a fasebészeti beavatkozásokat, mint az odúkezelés és az odúsátor-készítés. 

A vizsgálatok után a 230 éves sérült kocsányos tölgy törzsén odúmarást végeztek. Odúsátor kerül majd rá, mutatja Németh Gábor. 
Fotó: Unger Tamás

Kedden érkeztek az emelőkosaras autók: a szerkezetek a kívánt magasságba – 17 és 22 méter magasba – emelték az embereket a koronakurtításokhoz, metszésekhez. Amikor ott jártunk, éppen egy rossz állapotba került diófán dolgoztak a faápolók. Nem messze tőle egy másik, nagyobb méretű kosaras emelővel egy libanoni tölgy koronáját kurtították. 

– Az arborétumban botanikai különlegességek élnek. A koruk miatt el kell kezdeni a kezelésüket, hiszen ha a leépülésük folytatódik, akkor sajnos lábon elpusztulnak, a korhadásaik miatt kidőlhetnek vagy összeomolhatnak. A megfelelő beavatkozásokkal azonban meghosszabbítható az életük. Az összes metszési metóduson végigmegyünk. A tanulók először szárazoló és ápolómetszést végeznek: levágják a fák száraz, beteg, rossz állású ágait. Ezt kisebb mértékű, majd erősebb kurtítás követi. Végül – ha a fák állapota indokolja – az úgynevezett ifjítás következik: a drasztikus metszést sokan a kivágás előtti végső beavatkozásnak tekintik (a korona 70-90 százalékos visszavágását jelenti). Ha azonban ezt követően törődünk a fával, ki lehet nevelni egy másodlagos, kisebb koronát – magyarázta a helyszínen Horváth Tibor favizsgáló és faápoló szakmérnök, a képzés vezető oktatója.

Faápolók a Kámoni Arborétumban
Amikor ott jártunk, egy rossz állapotba került diófán dolgoztak a faápolók. Elöl Horváth Tibor.
Fotó: Unger Tamás

Az országban először szervezett vidéken minősített faápoló képzést a Hexa-Alpin Kft. a Magyar Faápolók Egyesületével együttműködésben. Horváth Tibor elmondta: oktatóik, képzési anyagaik rendelkezésre álltak, ám szükség volt a faápolással foglalkozó helyi, környékbeli vállalkozások és szakemberek összefogására is. Az arborétum kiváló helyszínnek bizonyult az elméleti és gyakorlati oktatásra is. Hatan végeznek – minősítésüket a Magyar Faápolók Egyesülete adja ki. Ha lépést akarnak tartani a fejlődéssel, a későbbiekben folyamatosan képezniük kell magukat, hiszen a szakma napjainkban nagyon gyorsan fejlődik, legyen szó a faápolás módszertanáról, a favizsgálati eszközökről, a kutatási eredményekről, vagy éppen a kötéltechnikai felszerelésekről. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában