Fejlesztés

2 órája

Okostanterem átadóján jártunk: ultranagy képernyő is segíti a tanulást a szombathelyi középiskolában

Okostantermet alakított ki a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum a résztulajdonában álló Kisalföldi Agrár Ágazati Képzőközponttal együttműködésben az egyik szombathelyi telephelyén, a KASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban. Az okostanterem a duális képzést, a szakmai oktatást szolgálja, elsődlegesen a szakmai idegen nyelv (angol, német) hatékony elsajátítását.

Tóth Katalin

Hoczek László József főigazgató, dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára és Lendvai Ferenc ügyvezető igazgató a szalagátvágásnál

Fotó: Szendi Péter

Az okostanterem keddi átadóján a köszöntők sorában dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára és Hoczek László József, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum (KASzC) főigazgatója méltatták a fejlesztést. 

Okostanterem az élelmiszeripariban
Okostanterem átadója az Élelmiszeripariban: megközelítőleg 40 millió forintot költöttek a fejlesztésre
Fotó: Szendi Péter

Előbbi a kormány hosszú távú stratégiáját említette, amely megfogalmazta, hogy rendkívül nagy szükség van a szakképzésre, és olyan koncepciót dolgozott ki, amely azt versenyképesebbé teszi. A centrumosítás eredményeképpen rendszeresen adnak át újabb fejlesztéseket. Az új tanteremmel a diákoknak újabb lehetőségük nyílik, jegyezte meg. 

Utóbbi feltette a kérdést: mi lehet korszerűbb, mint egy okostanterem? 

Majd úgy felelt: igazából azok a diákok lesznek majd okosabbak és rátermettebbek, akik használják. A következő időszakok gazdasági fejlődése e generációnak a kezében van, a diákok tudásának függvényében alakul majd. Erre a megfelelő eszközökkel kell őket felkészíteni, hangsúlyozta.

Kondics Ferenc igazgató arról beszélt, iskolájuk az új, duális képzési rendszer kialakításában a kezdetektől jelen van. Felidézte: másfél éve együtt ünnepelték a Kisalföldi Agrár Ágazati Képzőközpont létrejöttét. Az elmúlt fél évben pedig azon dolgoztak, hogy a modern szakképzés egyik fontos elemét, a digitális oktatást is meg tudják erősíteni intézményükben, elsősorban az idegen nyelvi képzésre koncentrálva. A termet úgy alakították ki, hogy akár a természettudományos vagy a humán tantárgyak oktatására fel lehessen használni. 

Lendvai Ferenc ügyvezető igazgató a Kisalföldi Agrár Ágazati Képzőközpont működését mutatta be. Mint mondta, a magalakuláskor, 2022 szeptemberében 122 diákkal kezdték működésüket; jelenleg 569 diákkal működik és meglehetősen népszerű a központ. A diákok a munkaszerződés által hamarabb bekerülnek a dolgozói mentalitásba, amiből hosszabb távon is profitálnak. Hozzátette: az okostanterem elkészültéhez szükséges anyagi fedezetét részben a KASzC, részben az Ágazati Képzőközpont biztosította. A kialakítás és a technikai eszközök beszerzésének összköltsége megközelíti a 40 millió forintot.

A teremben egyebek mellett egy 86”-os érintőkijelzős interaktív táblát, 30 laptopot, 30 tabletet, 1 dokumentumkamerát, 28 darab variálható tanulói asztalt, 28 tanulói széket és szekrényeket is elhelyeztek. A megvalósult projekt technikai paramétereit Büki Zoltán, a KASzC főigazgató-helyettese sorolta. 
A folytatásban az iskola tanpékségét, majd a Kisalföldi Agrár ÁKK egyik tulajdonosa, a Soproni Zoltán és Társai Ipari és Kereskedelmi Kft. idén nyáron megnyílt új pék-cukrász telephelyét látogatták meg az egybegyűltek, ahol lehetőség nyílt betekinteni egy modern kori pék-cukrász üzem működésébe, a tanulók duális képzésébe. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában