Tisztelegtek

2 órája

Október 6.: emlékezzünk a néven nevezett és névtelen hősökre

Október 6-ához közeledve Sárváron is megemlékeztek Batthyány Lajosról és az aradi tizenhármakról.

Polgár Patrícia

Az 1848-49-es szabadságharcban résztvevő 13 honvéd tisztet 17 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án Aradon, gróf Batthyány Lajost, Magyarország első felelős miniszterelnökét Pesten végezték ki. Vértanúságuk előtt Sárváron október 3-án, a Nádasdy-vár aulájában tisztelegtek. A megemlékezésen Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója mondott beszédet, aki az aradi vértanúk és gróf Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzésének napjának történéseit idézte fel.

Az október 6-ai műsoron a Nádasdy-iskola diákjai adtak műsort Sárváron.
Az október 6-ai műsoron a Nádasdy-iskola diákjai adtak műsort Sárváron.
Fotó: Mogyoróssy Csongor

- Október 6. nemzeti gyásznap. A virágba boruló forradalmi tavaszt követte a szabadságért folytatott küzdelem hideg tele és forró nyara, hogy egy vérrel áztatott őszbe forduljon a polgári forradalom. A nemzeti gyásznapon emlékezzünk hőseinkre. Ne csak azokra, akiket néven nevezünk, hanem a névtelenekre is. A bebörtönzöttekre, a besorozottakra, a hazájukat elvesztőkre. És emlékezzünk hősi halottjainkra, akik életüket adták egy olyan jövőért, melyet ők sohasem láthattak, de amiért gyermekeik és unokáik javáért lemondtak arról, ami a legszentebb dolog ezen a világon, az életükről – szólt beszédében. Szavait követően a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola diákjai adtak műsort. Az ünnepség zárásaként elhelyezték az emlékezés koszorúit gróf Batthyány Lajos szobránál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában