Utánajártunk

2 órája

Tiszta vizet öntünk a pohárba: készpénzre váltható-e a Repont-utalvány?

A hét elején osztottuk meg kőszegi olvasónk tapasztalatát: a Rohonci úti Forrás Coop áruházban váltott vissza október 5-én PET-, alu palackokat és egy üveget összesen 600 forint értékben. A kasszánál készpénzben szerette volna megkapni a REpont-utalványon szereplő összeget, mondván ez lehetőségként szerepel, de azt a választ kapta, hogy erre nincs mód, csupán levásárolhatja, bankszámlára vagy jótékonysági célra kérheti a visszajáró összeget.

Tóth Katalin

Választ kaptunk a Hétforrás Zrt.-től, hogy vajon jogos-e a REpont-jeggyel kapcsolatos felvetése. 

REpont-utalvány
REpont-utalvány: készpénzre váltható a kereskedőnél
Fotó: Pexels

„A kőszegi Rohonci úti Forrás Coop üzletünkben nincs nyoma az olvasói panasznak. Ugyanakkor meggyőződtem arról, hogy előfordulhatott az általa kifogásolt eset, és valóban arra kérhették a panaszost, hogy vásárolja le az utalványon szereplő összeget” – írta a korábbi cikkünkben is említett kérdésünkre Jáger Balázs hálózatirányító. Úgy folytatta: „Azt meg szeretném jegyezni, hogy amennyiben így történt, a vásárló talán akkor sem lett megkárosítva. A jogszabály szerint valóban "az utalvány, amit a visszaváltó automata kiadott, készpénzre váltható a kereskedőnél, vagy értéke levonható a vásárlás végösszegéből", azonban jelentős különbség van a két lehetőség kezelésében a kasszánál, amire tapasztalatokat csak a rendszer gyakorlati bevezetését, indulását követően szereztünk.

A REpont-utalvány készpénzre váltása a kasszánál csak az arra jogosult boltvezető jóváhagyásával történhet. 

Emiatt a kasszás addig várakozik a boltvezetőre, aki amint odaér a kasszához, belép a kódjával és jóváhagyja a készpénzben történő kifizetést.

A jogosultság kiterjesztése a pénztárosokra viszont egyéb kockázattal jár, és amíg az utalvány vonalkódos gépi azonosítását eredményező kasszafejlesztésekkel a készpénzes beváltás biztonságos szintre nem rendeződik (a kiskereskedelemben tömegesen használt kasszaverziókra év végére ígérik a fejlesztést), addig az utalvány boltunkban történő levásárlását preferáljuk és kérjük a vásárlónktól, bízva abban, hogy boltunk termékkínálatát megfelelőnek találja és jelentős nehézséget nem okozunk azzal, hogy az utalvány összegének vételárba való beszámítással rendezzük az egyutas göngyöleg visszaváltását.”

Jáger Balázs azzal zárta: „Természetesen amint a kasszafejlesztés elkészül és a készpénzes kifizetés teljes körű pénzügyi-számviteli rendszere az RVM-et üzemeltető boltok működésében is automatikussá és könnyen visszakövethetővé válik, teljesen mindegy lesz az utalvány bolti kezelési és elszámolás módja minden RVM-et üzemeltető üzletünkben is.” 

Újabb érdeklődésünkre hozzátette: „Természetesen, módjában áll a vásárlónak az RVM utalványát készpénzes kifizetéssel beváltatni a rendelet szerint, így ha ragaszkodik hozzá nem áll jogunkban megtagadni azt.” 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában