Bemutató

2 órája

A magyarok negyven százaléka nem segít a földön fekvő embertársán – Az Újraélesztés Világnapján erről is szó esett

Statisztikai adatok szerint Magyarországon az emberek negyven százaléka nem megy oda segíteni, ha egy földön fekvő embert lát – a félelem és a bizonytalanság sokakat visszatart. Pedig a hirtelen keringésleállás évente hétszázezer embert érint Európában, és az első percekben nyújtott segítség sorsdöntő lehet. A Szombathelyi Vásárcsarnok programján gyakorolhattuk az újraélesztést.

Csabai Bernadett

Balázs Szabolcs, az Országos Mentőszolgálat szombathelyi kivonuló dolgozója

Fotó: Szendi Péter

Az Újraélesztés Világnapja alkalmából október 16-án a Szombathelyi Vásárcsarnokban, a Szombathely a Segítés Városa program és a Vas Vármegyei Mentésügyi Alapítvány közreműködésével bárki kipróbálhatta az újraélesztés alapvető technikáit. A zongora melletti területen a mentősök segítettek a laikusoknak megérteni, hogy mindenki képes életet menteni, ha tudja, mit kell tennie.

A legkisebbek is kipróbálták az újraélesztést a Szombathelyi Vásárcsarnokban
A legkisebbek is kipróbálták az újraélesztést a Szombathelyi Vásárcsarnokban
Fotó: Szendi Péter

Újraélesztés a gyakorlatban

Balázs Szabolcs, az Országos Mentőszolgálat szombathelyi kivonuló dolgozója felhívta a figyelmet: az újraélesztés első lépése, hogy a helyszín biztonságos legyen. „Meg kell győződnünk róla, hogy nincs a közelben például egy lelógó vezeték, mérgező gáz vagy agresszív kutya, mert ezek ránk is veszélyesek lehetnek” – fogalmazott a mentős, hozzátéve: ha minden rendben, merjünk cselekedni!

Mellkaskompresszió: törött borda vagy életvesztés?

Azt is elmondta, a mellkaskompresszió technikáját bárki el tudja sajátítani, és ez az első lépés a segítségnyújtásban. A legfontosabb tudnivalók: a mellkast legalább 5-6 cm mélyen kell nyomni, percenként minimum 100, maximum 120 kompresszióval. A „Stayin' Alive” című Bee Gees sláger vagy a „Hull a pelyhes fehér hó” karácsonyi dal tökéletes ütemet ad a kompressziókhoz. Két percenként váltásra van szükség, ha többen vagyunk jelen, hiszen a kompresszió komoly fizikai megterhelést jelent.

Sokan félnek attól, hogy eltörik a beteg bordája az újraélesztés közben. „Egy törött borda begyógyul hat hét alatt, de ha nem segítünk, az illető meghal. A legnagyobb kárt akkor okozzuk, ha oda sem megyünk.” – hívta fel a figyelmet a mentős.

A 112-es segélyhívó végigvezet a folyamaton

A mentős hangsúlyozta, hogy akkor is tudunk segíteni, ha nem ismerjük pontosan az újraélesztés menetét. „Ha nem biztosak a lépésekben, tárcsázzák a 112-es segélyhívót, és közöljék, hogy újraélesztést szeretnének megkezdeni. A mentésirányító telefonon keresztül végigvezeti önöket a szükséges lépéseken” – mondta a szakember. Ez az egyszerű hívás akár életet is menthet.

Mi is kipróbáltuk az újraélesztést

A vásárcsarnokban mi is megpróbáltuk az újraélesztést. Egy percen belül már érezhető volt a fáradtság a fizikai erőfeszítés miatt, amit a mellkaskompresszió igényel. 

„A legfontosabb, hogy merjenek cselekedni. Ha valaki rosszul lesz a közelükben, ne féljenek odamenni. A mai nap legfontosabb üzenete az, hogy bárki képes életet menteni! - zárta gondolatait Balázs Szabolcs.

Az újraélesztés életmentő technikája mindenki számára elérhető és megtanulható. Ne féljünk lépni, mert azzal, hogy megpróbálunk segíteni, már hatalmas esélyt adunk valakinek az életben maradásra.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában