KözBeszéd

2 órája

V. Németh Zsolt volt a vendég a KözTér YouTube-csatorna talkshowjában

Föld és víz, pálinka és hungarikumok: eddigi politikai pályafutásának nagy részét a tűz közelében töltötte, a nemzeti értékeket felügyelte, a hungarikumokat lajstromozta, stratégiát alkotott, a felütésben így mutatta be vendégét Kurucz Dániel műsorvezető. V. Németh Zsolt, Vas vármegye 3. számú egyéni választókerületének országgyűlési képviselője, államtitkár, miniszterelnöki biztos volt a beszélgetőpartnere a KözBeszédben, a KözTér YouTube-csatorna talkshowjában.

Tóth Katalin

Rögtön a bevezető után sokakat foglalkoztató kérdésre derült fény: Vas megyére utal a V. előtag a politikus nevében. A folytatásban a pálinka adott témát: V. Németh Zsoltnak nagy szerep jutott a házi pálinkafőzés újjáélesztésében. 

V. Németh Zsolt (jobbról) volt Kurucz Dániel vendége
V. Németh Zsolt (jobbról) volt Kurucz Dániel vendége 
Forrás: KözTér YouTube

V. Németh Zsolt volt a vendég a KözTér YouTube-csatorna talkshowjában

Több mint 10 ezer embert érintett a 2010 szeptemberében életbe lépett „pálinkatörvény”, amelynek értelmében adómentes lett a magánfőzésben a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter mennyiségben előállított párlat, feltéve, hogy az személyes fogyasztásra szolgál. A szektor képes a magas minőség előállítására – állította anno a politikus. Korábbi felszólalásából idézett a műsor, amelyben azt latolgatta: vajon lehet-e a pálinkából vezértermék, és ki tudunk-e alakítani világmárkát, amihez megbízhatóan magas minőségre és mennyiségre van szükség. A pálinka most jobb, mint régen, összes sem lehet hasonlítani a 40-50 évvel ezelőtti termékekkel – erősítette meg aktuálisan az államtitkár. Világmárka pedig nem lehetett belőle, mert azonos minőségben előállítani olyan kereskedelmi mennyiséget, amely a világban megjelenhet, gyümölcsből nem megoldható. A pálinka sokszínűsége tehát egyben a hátránya is. V. Németh Zsolt elárulta: utoljára néhány hete főzött pálinkát. Évente 40-50 liternyit készít, és nem enged a 48-ból: szerinte ugyanis 48 fokosan a legjobb a szíverősítő.

A pálinka 2013 óta hungarikum. Adódott a kérdés: mitől válik valami hungarikummá? S érkezett a felelet: attól, hogy valóban 

  • a magyar identitás, 
  • életmód része, 
  • a magyarság legszebb arcát rajzolja meg. 

Szóba került a hungarikumok talapzata is, hiszen „több mint ezer település létrehozta az értéktárát”. 

2023 februárjában nevezték ki V. Németh Zsoltot az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkárává. Korábban vidékfejlesztési államtitkárként is „volt köze” a vízhez, és még előbb a Nyugat-Dunántúli Területi Vízgazdálkodási Tanács tagjaként és a földmérő üzemmérnöki végzettsége révén is. Ma vízgazdálkodásért felelős államtitkár. E kapcsán elmondta: az idei nyár megmutatta, hogy új korszaknak kell kezdődnie a vízkészlet-gazdálkodásban és az agrártársadalommal, a gazdákkal való párbeszédben. Vizet kell a tájba vezetni és azt megtartani, új talajművelési technológiákra van szükség, a tájhasználat megváltoztatására, mindezt az agrártámogatási rendszerrel összehangolva. Milyen állapotban vannak Magyarországon a vízi közművek? – erre is válaszolt. 

Humán szervező diplomát is szerzett a rendszerváltozás környékén V. Németh Zsolt. Diplomatémául a harmadik szektor vizsgálatát választotta – ehhez is visszakanyarodott a beszélgetés. Huszonhét évesen élte meg a rendszerváltozást, 1990-ben Vasvár polgármesterévé választották, és hosszú éveken át szolgálta a várost. Az MDF korábbi tagjaként 2006-ban csatlakozott a Fideszhez, és húsz éve a Nemzeti Fórum Egyesület alelnöke. Politikai karrierjének állomásait is érintették Kurucz Dániellel. Majd azt tárgyalták: mit jelent, hogy a magyar életmód védelméért felel. 2018 és 2022 között a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos volt. Kiderült: maga kezdeményezte, hogy a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztosra változzon a pozíció elnevezése, amelyet 2022 óta tölt be. 

– Kopik az az életmód, amit a magunkénak érzünk. Kopnak a szokásaink, ünnepeink, amelyek ritmust adnak. Hiszek abban, hogy a rítusoknak, a szertartásoknak szerepük van az életünkben – fogalmazott e kapcsán V. Németh Zsolt, aki a következetességet fontos erénynek tartja. A felesége a fő szövetségese, 28 éves zenekaruk, a Kármentő – bőgőn, citerán és furulyán is játszik. Kuvasz van az udvarukban, a házuk ablakában muskátli – az oldott hangulatú beszélgetésben ezek is szóba kerültek. 

 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában