Alakuló ülés

3 órája

Esküt tettek – Megalakult az új Vas Vármegyei Közgyűlés

Majthényi László harmadszorra tett elnöki esküt, az új önkormányzati ciklusban három alelnök segíti majd a munkáját. Hétfőn tartotta ünnepi alakuló ülését a Vas Vármegyei Közgyűlés, megválasztották a bizottsági elnököket is.

Cseh-Egyed Bernadett

A június 9-i választások eredményeinek ismertetésével kezdődött a Vas Vármegyei Közgyűlés alakuló ülése hétfőn reggel. Dr. Galántai Gergely, a Területi Választási Bizottság elnöke emlékeztetett: az arra jogosultak mintegy 63,4 százaléka adta le voksát. Az egyidőben lebonyolított Európai Parlamenti, önkormányzati, illetve nemzetiségi választás nagy kihívás elé állította a közigazgatásban dolgozókat, de mindenhol rendben lezajlott a választás, ma már a vármegye mind a 216 településén jogerős az eredmény. 

Esküt tesznek a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnökei
Esküt tesznek a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnökei 

Tíz hely a kormánypárté 

Korábban megírtuk, a betölthető 15 mandátumból tíz a kormánypárté. A közgyűlésbe jutott: Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés jelenlegi elnöke, valamint két alelnöke, Marton Ferenc és Kondora Bálint. A listán őket követ Kevy Albert, Gagyi Levente, Glavanics Krisztina, Szijártó László, Polgár Endre, Belencsák István és Maurer Péter. A szavazatok mintegy 11 százalékát megszerezve két mandátumhoz jutott a Mi Hazánk a vármegyei közgyűlésben: Giczy József és Dala Ferenc áll a párlista élén. Mintegy 7745 szavazatot kapott (8,97 százalék) a Követ (Közösen Vas Megyéért Egyesület), így egy mandátumhoz jutott és beülhet a közgyűlésbe Bana Tibor. Szintén egy mandátumhoz jutott a DK 6454 szavazattal (7,44 százalék), a párt listavezetője Vörösné Budai Mária. A MOMENTUM is szerzett egy mandátumot, így Soós Jakab Áron ott lesz a vármegyei közgyűlésben. A párt egyébként a szavazatok 7,37 százalékát kapta. Vármegyei listát állított az MSZP és az LMP-Zöldek is, de egyetlen képviselőjük sem jutott be a vasi közgyűlésbe.   

Majthényi László harmadszor tett elnöki esküt 

Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés korelnöke vezényletével, a közgyűlésbe jutott tagok eskütételével és az ezt igazoló dokumentum aláírásával hivatalosan is megalakult a Vas Vármegyei Közgyűlés.  

A közgyűlés egyhangúlag Majthényi Lászlót választotta a Vas Vármegyei Közgyűlés elnökének. 

Az alelnöki pozíciót továbbra is Kondora Bálint és Marton Ferenc tölti be, de az új önkormányzati ciklusban Melega Miklós, a KDNP helyi szervezetének alelnöke társadalmi megbízatású alelnökként segíti a közgyűlés munkáját. 

Középpontban a terület- és településfejlesztés 

A következő ötéves ciklus középpontjában továbbra is a terület - és településfejlesztés áll, szeretnénk folytatni a 2015-ben megkezdett munkát. A TOP Plusz Program közepén tartunk, a források jelentés részét lekötöttük - nyilatkozta lapunknak a régi-új elnök. Majthényi László kitért arra is: nagy kérdés, hogy mennyiben változik a pályázati rendszer 2027 után. A jelenleg futó projektek döntő többsége hazai forrásból, brüsszeli utófinanszírozással valósul meg. Most abban bíznak: a jelenlegi euróárfolyamon keletkező 4-6 százaléknyi plusz forrást további pályáztatásra fordíthatják. 

Ők vezetik a bizottságokat 

  • Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság - dr. Glavanics Krisztina 
  • Területfejlesztési Bizottság - Szijártó László 
  • Civil és Nemzetiségi Kapcsolatok Bizottság - Gagyi Levente
  •  Rendészeti Szakbizottság - Gagyi Levente
  • Értéktár Bizottság - Kevy Albert. Vas vármegyei kulturális örökség tanácsnoka címet is kapott. 
  • Az ideiglenesen felállított Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz Döntéselőkészítő Bizottságának vezetésével Szijártó Lászlót bízták meg.  
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában