Párhuzamosok

2 órája

Könyvsarok nyílt a celldömölki vasútállomáson - Németh Andor és József Attila társaságában

Vasúti dolgozók kezdeményezésére nyílt könyvsarok pénteken a celldömölki vasútállomáson. A könyvespolcokat a KMKK Kresznerics-könyvtára töltötte meg, Németh Andor - és József Attila - emléktáblája vigyázza őket. A könyvekbe pedig bárki belelapozhat - sőt: vihet is, hozhat is, ha ahhoz van kedve. A könyvsarok átadóján Németh Tibor, a Kresznerics-könyvtár igazgatója mondott köszöntőt.

Vaol.hu

A könyvsarok átadója a celldömölki vasútállomáson. Balra Németh Tibor, a Kresznerics-könyvtár vezetője

Fotó: Giczi Sándor

A celldömölki könyvsarok átadóján Németh Tibor, a Kresznerics Ferenc Könyvtár igazgatója mondott köszöntőt: "Hitem szerint szimbolikus helyen vagyunk, hiszen talán nincs az országnak még egy olyan vasútállomása, ahol az irodalom és a könyvtár ennyire hangsúlyosan jelenne meg. A megfelelő környezet életünk minden területén fontos. Az „Útravaló” elnevezés talán a legtalálóbb a létrehozott könyvsarok megjelölésére. Fölötte található Németh Andor 2005-ben felavatott emléktáblája, aki ebben az épületben született és József Attila barátja, szellemi társa és életének krónikása volt. Azon kevesek egyike, akik korán felismerték József Attila tehetségét és folyamatosan kitartottak mellette a számára szűkmarkúan kimért időben. A legújabb filológiai kutatások már kimutatták, hogy számos ismert József Attila-vers emblematikus sora valójában Németh Andortól, a vasutas szülők gyermekétől származott. Arra sohasem fog fény derülni, hogy az est-éjjeli borozgatások során miként fonódtak egymásba gondolatok és rímek közöttük. Nagyon tudatos döntés volt József Attila részéről, hogy Ars poetica című létösszegző költeményét neki ajánlotta. 

A könyvsarok átadója a celldömölki vasútállomáson
Fotó: Giczi Sándor

Ahogy Németh Andor szürke eminenciásként állt a költőzseni mellett és mögött, ugyanúgy segítenek a könyvtárak a szellem világában tájékozódni kívánóknak. Az igazán jó könyvtáros – Németh Andorhoz hasonlóan – a dokumentumok mellett saját gondolatait is kölcsön adja a felhasználóknak. Ugyancsak ebből az épületből indult el Györke József tudós, akadémikus nyelvész, aki 1945/46-ban az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója lett. Jórészt neki köszönhető, hogy a II. világháborúban megtépázott, felbecsülhetetlen dokumentumvagyont és a nemzet emlékezetét őrző közgyűjtemény szolgáltatóképes intézményként került ki a történelem viharaiból. Alig ismerik a nevét, pedig a rossz körülmények, az elégtelen élelmezés és a folyamatos munka következtében fiatalon adta életét a nemzet könyvtáráért. 

Könyvsarok a celldömölki vasútállomáson
Fotó: Giczi Sándor

E két emléktábla pedig a vasutasság dicséretét is hirdeti a jövő kor embere számára. Ahogy egy könyvtár nem képzelhető el József Attila költeményei nélkül, úgy nemzeti bibliotéka nélkül sem létezhet könyvtári rendszer. Amint a vasút összeköti a tájakat, úgy a könyvtári hálózat is könnyen elérhetővé teszi a gyűjtemények erőforrásait. A síneken fizikailag juthatunk el úti célunkhoz, a könyvek segítségével pedig a képzelet szárnyán utazhatunk és valósíthatjuk meg vágyainkat. E két sík pedig gyakran kapcsolódik össze a vonatokon. 

Mostantól pedig alkalmi útravalót is vihetünk magunkkal a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárának állományából leválogatott könyvekből. A polcokról a köteteket elvihetjük és visszahozhatjuk, hogy más is részesülhessen az élményből. Akár megtarthatjuk magunknak is, ha nagyon kötődünk hozzá. A könyvtár részéről vállaljuk, hogy a kialakuló tapasztalatok alapján frissíteni fogjuk a polcok kínálatát. Nincs kötelező szabályzat, amihez alkalmazkodni kellene, de bízunk abban, hogy a belső igényesség alapján rendezett körülmények élővé teszik a kis gyűjteményt. A vasút által kínált fizikai szabadság és a könyvtár által fémjelzett szellemi szabadság metszéspontjában álló könyvsarok pedig az olvasók számára remélhetőleg megadja annak az élményét, hogy a vasúti és a könyvtári párhuzamosok az emberi sorsok végtelenjében igenis találkozhatnak..." 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában