Kritikusdíj

2024.08.22. 17:30

A Weöres Sándor Színház Gyévuskája a jelöltek között - Szombathelyen az új évadban is műsoron

A Színházi Kritikusok Céhe idén 45. alkalommal adja át a Színikritikusok díját, amellyel a 2023/2024-as évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismeri el. A díjátadó gálát, amelyen a LOUPE Színház Társulás működik közre, szeptember 17-én tartják meg a budapesti Trafóban. A szombathelyi Gyévuska is a jelöltek között.

Ölbei Lívia

A Gyévuska a szombathelyi Weöres Sándor Színház nagyszínpadán

Fotó: Benkő Sándor

Összesen 20 független, kő- és befogadó színház előadásai és művészei szerepelnek a 14 kategória várományosai között – áll a színikritikusok céhének közleményében. 
A céh áprilisban hozta nyilvánosságra, hogy 2024-ben az életműdíjat Hernyák György rendező kapja.
A Színházi Kritikusok Céhe 2022-ben alapította a Jövő díjat, amely évadokon átívelő, progresszív, társadalmi értelemben is jelentős munkát végző társulatok vagy személyek, illetve ilyen előadások számára adható. Az idei díjazott a céhtagok szavazatai alapján a STEREO AKT. (A celldömölki Soltis Lajos Színház már a díjazottak között van.)
A Színházi Kritikusok Céhe az idén különdíjjal ismeri el a szegedi THEALTER fesztivált.
A gyerek- és ifjúsági színházi előadások kategóriadíjáról a már harmadik éve a területen legnagyobb ismeretekkel és tapasztalattal rendelkező grémium döntött. A díjazott az Örkény Színház Klara és a Nap című produkciója. 
A bizottság idén is nyilvánosságra hozta az értékelésekkel kiegészített rövidlistát, amelyen további hat színház hét előadása található; köztük a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Szegény Dzsoni és Árnika című előadása, valamint a Mesebolt és a zalaegerszegi Griff Bábszínház együttműködésében létrejött ABC – BetűJáték. 
A legjobb kőszínházi előadásnak járó díjért ezúttal Az igazság gyertyái (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, rendező: Sebestyén Aba), a Gyévuska (Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Nagy Péter István) és a Lidércek, Shaxpeare, Delírium (Örkény István Színház, rendező: Bodó Viktor) versenyez. 
Emlékszünk: a múlt évben tarolt a szombathelyi Weöres Sándor Színház Kivilágos kivirradtig-bemutatója – meglátjuk, az idei díjátadó 
mit hoz. A Gyévuska mindenesetre a 2024/25-ös évadban is műsoron marad Szombathelyen – aki lemaradt volna a nemcsak szakmai, hanem nagy közönségsikert is kiváltó bemutatóról, még pótolhatja a hiányt. a Weöres Sándor  Színházban: hamarosan kezdődik az új kőszínházi évad. 
Hogy miről van szó? „1942. április 21-én kiadják a parancsot a Nyolcadik Kinizsi Pál kerékpáros lövészezred katonáinak: másnap csatlakoznak a Don-kanyarba vezényelt hetedik könnyűhadosztályhoz. Az utolsó estéjükön a tiszteknek és honvédoknak azonban az ezredes feleségének avantgárd műsorán kell részt venniük. Kartotékok és táskák, fecskendők és pezsgőspoharak keresztezik egymás útját a Gizella-bálon, miközben mindenki erőltetett optimizmussal és kedélyes szorongással sodródik a doni tragédia elkerülhetetlen végkifejlete felé, ahol már azelőtt eldöntötték sorsukat, mielőtt megszólalhattak volna. (...)” 
Egy biztos: Pintér Béla és Darvas Benedek zenedrámájából (amelyről sokáig nem tudtuk elképzelni, hogy Pintér Béla társulatán kívül mások kezében is képes életre kelni) érvényes előadás született Szombathelyen. 

https://fb.watch/u5YW-cBnoZ/

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában