Helyi sport

2024.07.24. 13:57

Ligeti bármi áron meg akarja nyerni a nyolcaddöntős meccsét

A Haladás VSE nehézsúlyú birkózója túl szeretné szárnyalni Párizsban a rioi olimpián elért hetedik helyezését a szabadfogásúak 125 kilogrammos mezőnyében.

Sütő Dániel

Ligeti Dániel készen áll az olimpiára

Forrás: NS

Fotó: Török Attila

Az isztambuli világkvalifikácós versenyen megszerzett kvótát követően nem sokkal Ligeti Dániel is megkezdte a felkészülést Párizsra. Két hét lengyelországi edzőtáborozás után Budapesten dolgozott, majd Oroszországba, Vlagyikavkaz felé vette az irányt.
– Ugyanúgy készültünk, mint bármelyik világversenyre, azzal a különbséggel, hogy a rendszeres görcsölés miatt ezúttal különös figyelmet kellett fordítanunk a combhajlító-izmom erősítésére – nyilatkozta a Magyar Birkózó Szövetség portáljának Ligeti Dániel. – Összességében elégedett vagyok azzal, ahogy megy a birkózás, a múlt hét végén már kifejezetten éles voltam. Eléggé idegesítő viszont, hogy a zágrábi Eb-t, a belgrádi világbajnokságot és az európai kvalifikációs viadalt követően ismét arcüreggyulladás nehezíti a felkészülésemet, ami miatt antibiotikumot kellett szednem. 

Ligeti Dániel készen áll az olimpiára
Fotó: Török Attila / Forrás: NS


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) és az Orosz Birkózószövetség küzdelme Ligeti Dániel súlycsoportjára is hatással volt: a fehérorosz Dzianisz Hramjanku helyett a lengyel Robert Baran, míg az orosz Abdulla Kurbanov helyett az ukrán Jurij Idzinszkij szerepel a játékokon.
– Sajnálom a történteket, ott lenne a helyük az olimpián. Óriási harc zajlott a kvótákért, szerintem az lenne az igazságos, ha az indulna, aki megszerezte – vélekedett a 34 éves klasszis.
Nem lehet azt mondani, hogy könnyű ágra került, a nyolcaddöntőben elért esetleges siker esetén az olimpiai, háromszoros világ- és tizenegyszeres Európa-bajnok török Taha Akgüllel nézhetne farkasszemet, majd a regnáló vb-aranyérmes iráni Amir Hosszein Zare következne.
– Első ránézésre horrorisztikus az ágam, de nem szabad ezzel foglalkoznom – folytatta Ligeti. – A legjobb természetesen az lenne, ha mindkettejükkel birkózhatnék, ehhez hozni kell az első fordulót, márpedig ott is jöhet nagyon kemény versenyző. A nyolcaddöntőben bármi áron nyernem kell, utána meglátjuk, hogyan tovább. Eddig próbáltam nem eredményhez kötni azt, hogy mit remélek Párizstól, de most már kötelességemnek érzem megfogalmazni a célomat. 2016-ban, Rio de Janeiróban a hetedik helyen zártam, ha ezt túlszárnyalom, elégedett leszek. Ehhez kell a bravúr, ám a legfontosabb, hogy azt a teljesítményt mutassam, amiért kőkeményen megdolgoztunk.
Dani nevelőedzője, Veréb István szerint, fontos lenne, hogy tanítványa minél nagyobb különbséggel győzzön első meccsén, amelyen nem kiemelt ellenfelet kap majd. 
– Ha az első összecsapását hozza, utána következik a sportág egyik legjobbja, a török Akgül – latolgatta Ligeti Dániel esélyeit Veréb István, a Haladás VSE birkózó szakosztályának vezetője. – Amennyiben a nagy esélyesek között számontartott iráni Zaret megveri Akgül és döntőbe jut, akkor Dani még akár előkelő, 3-5. helyért is küzdhet, amire jó esélye lehet, mivel ellenfele az a nem kiemelt birkózó lesz, akivel Akgül legelőször megküzd az olimpián – ez lenne Dani számára az egyik legkedvezőbb forgatókönyv. Persze mindehhez az kell, hogy Dani nagy fölénnyel hozni tudja első összecsapását, mert azzal már gyakorlatilag ott van a 7-8. helyen. Jó formát mutat Dani, bízom a minél jobb eredmény elérésében, az már óriási szó lenne, ha éremért harcolhatna. A komoly sérülések szerencsére elkerülték annak ellenére, hogy Dani már nagyon régóta űzi ezt a sportágat, egészen pontosan 1994 óta, tehát "csak" 30 éve és azért megviseli az ízületeket, izmokat, csontokat. De van benne bőven lelkesedés és ez a lényeg. Ami a kvótaszerzését illeti, napokkal előtte biztosra vettem, hogy kijut az olimpiára és úgy is lett, a rutin és a mögöttem hagyott évek nem hazudnak. 

A szabadfogású birkózók 125 kg-s mezőnyének párizsi programja. Augusztus 9. (péntek) 11.30: nyolcaddöntő, 12.50: negyeddöntő, 18.35: elődöntő. Augusztus 10. (szombat) 11.00: vigaszág, 20.05: bronzmérkőzés, 20.30: döntő. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában