Álom

2024.09.10. 16:29

Megvalósította Hámori Luca régi, olimpiai fogadalmát

A párizsi ötödik helyezett magyar ökölvívó teljesítette régi fogadalmát.

Vaol.hu

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az egész ország érte szorított, olimpikontársai biztató üzeneteket küldtek neki. Hámori Luca ökölvívót azonban megállította az algériai Imane Khelif a párizsi olimpián. Sokan emlékezhetnek rá, az afrikai bokszoló indulása a nők között óriási visszhangot váltott ki világszerte. Khelifnek a férfiakra jellemző XY kromoszómája van és az algériainak csak 2018-ban állították ki a születési anyakönyvi kivonatát, amelyben az szerepel, hogy nő. A tavalyi világbajnokságról a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) ki is zárta túl magas tesztoszteronszintje miatt. Párizsban a női 66 kilogrammosok súlycsoportjában a negyeddöntőben Hámori Lucát verte meg arab ellenfele. A kőszegi bokszoló így az ötödik helyen zárt, ám így is történelmet írt, s az egész ország büszke volt rá - emlékeztetett cikkében a Mandiner.

„Nehéz csatára számíthattam, de kizártam a médiát, tudtam, hogy miért jöttem ide. Úgy voltam vele, lesz, ami lesz, megtettem minden tőlem telhetőt.

Boldog és hálás vagyok, mert első női bokszolóként jutottam ki az olimpiára, amelyen két meccset is nyertem.

Próbáltam nem szabálytalankodni, tisztelettel lenni az ellenfelemmel szemben. Az edzőim azt mondták, hogy még több, még több, még több kell, de én éreztem, hogy ez ma nem fog menni. Próbáltam élvezni a küzdelem minden egyes percét és kihozni magamból a maximumot. Telefonomon kikapcsoltam az értesítéseket, az egész magyar csapat nagyon sokat segített. Végtelenül hálás vagyok! Akkora támogatást kaptam, mint soha senki. Ez adott erőt a mérkőzéshez! Örülök, hogy idáig eljuthattam. További sok sikert kívánok az ellenfelemnek!” – nyilatkozta Hámori a mérkőzése után a köztelevízió riporterének.

A válogatott bokszoló az utóbbi hetekben kikerült a reflektorfényből, amit talán nem is bán annyira. Pihenhet egy kicsit, és 

Lucának egy régi vágya is teljesült a napokban Budapesten.

„A mai napon végre elkészült az a tetoválásom, ami a legtöbbet jelenti számomra. Az olimpia számomra egy nagyon meghatározó és egy életre szóló élmény volt, nagyon büszke vagyok magamra, hogy eljutottam odáig, és hogy elértem a gyerekkori álmomat." – írta közösségi oldalán Hámori, aki az olimpiai öt karikát és a „Párizs 2024” feliratot tetováltatta a jobb karjára. A magyar ökölvívónak régi fogadalma volt, ha kijut a játékokra, akkor magára rajzoltatja ennek emlékét.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában