kosárlabda

2 órája

Rajtra kész a Falco KC!

A 2024/2025-ös szezonnak is ütőképes csapattal, merész célokkal vág neki a hatszoros bajnok, címvédő Falco-Vulcano Energia KC Szombathely NB I.-es kosárlabdacsapata. A favorit sárga-fekete gárda a szombati első fordulóban 18 órakor az újonc PVSK-t fogadja - és a kötelező győzelemért lép pályára.

Tóth Gábor

Milos Konakov, a Falco sikeredzője

Fotó: NS/Koncz Márton

Az elmúlt évekhez képest ezúttal azért mozgalmasabban alakult az átigazolási időszak a Falco háza táján. Stefan Pot, Benke Szilárd (Paks), Krivacsevics Markó (Alba), Antonio Jordano (KK Split/Horvátország), Boris Barac (visszavonult), Takács Zsolt (Oroszlány), Tanoh Dez András (Hestia Menorca/Spanyolország – kölcsönben) távozott – közülük Benke, Tanoh Dez, Pot és Barac is fontos játékosnak számított Érkezett Nikola Popovic (Lietkabelis/Litvánia), Bognár Kristóf (Szeged), Váradi Benedek (Trefl Sopot/Lengyelország), Marvin Clark (Sporting/Portugália), Sövegjártó Ábel (Atomerőmű SE, kölcsönből vissza) és Zach Brown (csapat nélkül, legutóbb Falco) - utóbbi azonban nem épült fel igazán a sérüléséből, a felkészülés hajrájában kiderült, hogy a térde nem bírja a terhelést, így a szerződése nem lépett életbe. A helyére érkezett a korábban Hollandiában, tavaly pedig Lengyelországban pattogtató, kiválóan triplázó amerikai Trey Diggs. Az érkezők között sok az ismerős arc: Váradi két év légióskodás után tért haza nevelőegyesületéhez, de Clark is játszott már a Falcóban, míg a válogatott kerettag Bognár a szombathelyi utánpótlásból kikerülve lett stabil NB I.-es kosaras. A tavalyi keretből Keller Ákos, Matthew Tiby, Kovács Benedek, Perl Zoltán, Pongó Marcell, Hansen Dániel, Németh Bálint és Verasztó Péter maradt sárga-fekete mezben.

-A elkészülésünk rendben lezajlott, a betervezett munkát elvégeztük, készen állunk a bajnoki rajra - fogalmazott Milos Konakov vezetőedző. - Köszönöm a vezetőségnek, hogy ilyen gyorsan összeállt a csapatunk, kellő időt tudtunk együtt eltölteni a szezonrajt előtt - erős és mély a keretünk, elégedett vagyok. Némi zavart azért okozott, hogy a felkészülés hajrájában el kellett köszönni Brown-tól - ami nehéz döntés volt, de mielőtt elkezdtük a munkát mind a két fél tudta, hogy ez is benne lehet a pakliban... A helyettesét gyorsan megtaláltunk, ami azonban a látszat ellenére nem volt olyan egyszerű feladat: ütőképes játékost kellett találnunk, igazi csapatembert, aki elfogadja a helyét, a szerepét a rendszerünkben, hogy 7., 8. emberként számítok rá. Az elő napok, hetek benyomásai jók Trey Diggs-ről, emberileg és játéktudásban is helye van közöttünk.

-A már megszokott, bevált módszerünkön nem változtatunk, továbbra is meccsről meccsre, napról napra fogunk fejlődni, az érmeket ugyanis nem decemberben osztogatják - folytatta Milos Konakov. - Biztos, hogy az elején lesznek hullámvölgyek a játékunkban, de a lényeg az, hogy fokozatosan javuljon a teljesítményünk. De a szezon elején már rögtön fontos meccsek várnk ránk a Bajnokok Ligájában - de már rutinosak vagyunk a nemzetközi porondon. A stílusunk alapvetően nem változik: a hagyományainknak megfelelően továbbra is a stabil védekezésen lesz a hangsúly, és szeretnénk gyors, fizikális kosárlabdát játszani - csapatként, félretéve az egyénieskedést. Természetesen alaposan kielemeztük a tavalyi szezon történéseit, tudjuk, hogy például takitkailag miben kell javulnunk - javulni is fogunk!

-A céljaink nem változtak: mind a két hazai sorozatban a végső győzelemért hajtunk. Nemzetközi porondon pedig szeretnénk továbbjutni a csoportunkból a play-innbe. A BL-csoportunk erős, de most nem érzem úgy, hogy bármely csapat is kiemelkedne a többi közül - küzdeni fogunk, hogy a csoportmeccsek után még legyen esélyünk harcolni a top 16-ért. Hazai porondon mindenki minket akar megverni - de megszoktuk már, hogy rendre nyomás alatt játszunk. Így a szezon elején nehéz megjósolni, hogy kik lesznek a legfőbb riválisaink, de szerintem Pakson, Székesfehérváron és Szolnokon is erős csapat formálódik.

A Falco szombaton 18 órakor az újonc PVSK-t fogadja -és természetesen a kötelező győzelemért lép pályára. A két csapat a felkészülés során már találkozott egymással, akkor szombathelyi gárda simán, 98-70-re verte a vendégét. A pécsiek kispadján egyébként az a Szrecsko Szekulovics dirigál, akinek az irányításábal a Falco megnyerte az első bajnoki címét - még 2007/2008-as szezonban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában