Elemzői értékelés

3 órája

Az európai politikusok nem Európa jövőjével, hanem egy tagállam belügyeivel foglalkoztak az EP-ülésen

Míg Orbán Viktor egy tagállam elnökeként Európa jövőjével, addig az európai politikusok inkább egy tagállam belügyeivel és belpolitikájával foglalkoztak az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi ülésén - mondta a Nézőpont Intézet vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti a magyar uniós elnökség programját az Európai Parlament ülésén Strasbourgban 2024. október 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Mráz Ágoston Sámuel rámutatott, 

az EP balliberális többsége támadást indított, és ellenségnek tekintette a magyar miniszterelnököt, mindezt azért, mert látják benne a "jövő emberét", aki alternatívát épít a brüsszeli elittel szemben, ebben pedig a magyar társadalom többsége mellette áll.

Az EP balliberális-föderalista többsége pártpolitikai csatározássá süllyesztette le azt az alkalmat, amikor meg kellett volna vitatni, hogy a mindenki által elismerten válságban lévő Európai Uniónak mi lehet a kilábalásához vezető útja - hangsúlyozta az elemző.

Mráz Ágoston Sámuel kifejtette, ennek az egész koreográfiának Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője volt a "karmestere", aki beszédében a lengyel forgatókönyv magyarországi alkalmazását és a magyar gazdaságpolitika problémáit említette. "Ő mondta azt, hogy Magyar Péteré lenne a jövő, {...}, ami természetesen érthető volt, hiszen az ő pártjába lépett be Magyar Péter" - mondta.

Az elemző emlékeztetett, az ukrajnai háború ügyében nemcsak bólogatott, hanem tapsolt a Tisza Párt vezetője, amikor Manfred Weber és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a háború folytatásáról beszélt, a migráció ügyében pedig Magyar Péter egyetlen mondatot sem mondott az Európai Bíróság ítéletének kritikájáról vagy arról, hogy a migráció kérdésében a magyar miniszterelnöknek lenne igaza.

Ez csapdahelyzet az Európai Néppártnak, a brüsszeli elitnek és a hozzájuk csatlakozó Magyar Péternek is, mert valójában az európai emberek kisebbségének véleményét képviselik a többség véleményével szemben 

- értékelt Mráz Ágoston Sámuel.

Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője a műsorban azt mondta, a strasbourgi EP-ülésen látott támadássorozatnak belpolitikai, a hazai ellenzéket erősítő célja volt. Korábban is voltak ehhez hasonló próbálkozások az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum szerepének felerősítésével, most pedig a Tisza Párt "hóna alá nyúlt" az Európai Néppárt, így próbálva a hazai ellenzéket európai politikai tényezőként beállítani és alternatívaként mutatni - vélekedett.

Hozzátette, Magyar Péteréknek a néppárti frakcióhoz történő csatlakozás fejében "fel kell majd mondaniuk azokat a leckéket", amelyeket a migráció, az LMBTQ, vagy a háború kérdésében elvárnak tőlük.

Mráz Ágoston Sámuel műsorvezetői felvetésre elmondta, a magyar kormányfő Ukrajnával kapcsolatos új stratégiai javaslata, illetve migrációról tett kijelentései - a reakciókból ítélve - több európai parlamenti képviselő "szívét és eszét" találhatták el. Ezek olyan gondolatok voltak, amelyek ellen józan ember nem tiltakozhat, sőt, még az Orbán Viktort politikai ellenségnek tekintő képviselők is legfeljebb csak hallgatnak ilyenkor - fogalmazott.

Az elemző értékelése szerint az EP-ben zajlott vitát higgadtságával és sajátos víziójával megnyerte a magyar miniszterelnök a "fröcsögő és rosszindulattal átitatott" liberális és néppárti képviselőkkel szemben.

Ezt jól jelzi, hogy beszéde alatt a Patrióták Európáért frakciója heves üdvrivalgással és tapssal támogatta a kormányfőt - jelezte a Nézőpont Intézet vezetője.

Pócza István azt mondta, 

Orbán Viktor megelégelte az EP-ben évek óta, "mesterséges környezetben zajló és felszínes" vitákat, fontos témákban a valóságról beszélt, kongatta a vészharangot, illetve kiállt az Európai Unióért.

Dömötör Csaba: jelölőgyűlés lett az EP szerdai üléséből

A magyar elnökségről szóló vitának indult, de jelölőgyűlés lett az Európai Parlament (EP) szerdai üléséből - mondta Dömötör Csaba, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Messze még a választás, de a brüsszeli elit már most jelezte, hogy egy másik, az elvárásokhoz jobban igazodó kormányt szeretne Magyarországon. Olyat, amelyik kérdés nélkül igazodik a liberális fősodorhoz, amelyik hajlandó tovább támogatni a háborút, és nem ragaszkodik a határvédelemhez

- fogalmazott a politikus.

Hozzátette: Magyar Péter EP-képviselő, a Tisza Párt elnöke állva tapsolással fogadta el a jelölést, és azzal, hogy végtelen monotonitással mószerolta a saját országát az Európai Parlament teljes plénuma előtt.

Ha valakinek esetleg hiányzott volna a Momentum országellenes politikája az Európai Parlamentben, a Tisza Párttal most újra megkap mindent extra kiszerelésben

- mondta Dömötör Csaba.

Kiemelte, fontos tanulsága a vitának, hogy a brüsszeli elit nem akar az EU nyilvánossága előtt a válság jeleiről beszélni, hiába gyengül a versenyképesség, stagnál az európai gazdaság, "omlik össze a szemünk láttára" a schengeni egyezmény, erről nem akarnak vitát folytatni, mert kiderülne, hogy az ő döntéseik vezettek ide.

Úgy adnának újabb 35 milliárd eurót az ukrajnai háborúra, hogy egyre inkább látszanak a lyukak az EU költségvetésében, miközben a korábban felvett gigahitel részleteit is kell törleszteni. Az EU már két éve finanszírozza a háborút, és még nem látszik, hogy ennek hol a vége, mint ahogy az sem, hogy ezért ki vállalja a felelősséget

- fűzte hozzá.

Úgy vélekedett, hogy az EU meghatározó vezetői a legalapvetőbb tiszteletet sem adják meg Magyarországnak. A hangnem, amióta a Fidesz-KDNP kormány hivatalban van, ilyen. 2010-ben a médiaörvény vitájában már hasonló vádakat hallottunk - mondta.

A képviselő közölte, tanulság az is, hogy olyanok oktatnak demokráciából, aki elfojtják azt, erővel próbálják kiszorítani az újjászülető jobboldalt az EP döntéshozatalából. A Patrióták Európáért frakciót, amely a harmadik legnagyobb képviselőcsoport az EP-ben, egyszerűen kizárják a vezető tisztségekből. Ha ezt itthon megcsinálnánk, politikai értelemben már felnégyeltek volna minket az Európai Parlamentben, ott viszont ez szokásos ügymenet - fogalmazott.

Dömtör Csabát arról is kérdezték, hogy kezdeményezte Magyar Péter, a Tisza párt EP-képviselőjének visszahívását az EP alkotmányügyi bizottságának alelnöki tisztségéből, miután a közmédia elleni tüntetésen Hitler tanítványainak nevezte az MTVA munkatársait.

Elmondta: azért fordultak az EP elnökéhez, mert a politikai vitákba "nem fér bele" Adolf Hitler idézése. Az ilyen idézetek napi politikai célokra való felhasználása relativizálhatja a náci birodalom rémtetteit - hangsúlyozta.

Kíváncsian várjuk a parlament elnökének válaszát, és csak reméljük, hogy sem ebben, sem mentelmi jogának ügyében nem adnak politikai mentőövet Magyar Péternek - tette hozzá.

Felidézte: 

az EP elnöke a napokban bejelentette, hogy a szakbizottsághoz utalja Magyar Péter mentelmi jogának ügyét. Ott arról van szó, hogy miközben Magyar Péter megszüntette volna a mentelmi jogot, most egy közvádas bűncselekmény esetében a mögé bújik. Az EP döntése a következő hetekben várható.

A fideszes politikus kifejtette: Magyar Péter rossz gyakorlatot folytat. "A DK részéről voltak hasonló, fenyegető nyilatkozatok, a Momentum egy szerkesztőségbe tört be. Magyar Péter ennél messzebb megy, nemcsak minősít újságírókat, ennél erőszakosabb hangnemet használ, azonnal bárkire ráaggatja a propagandista jelzőt, aki nem biztosítja a támogatásáról. Egészen érdekes felfogása ez a véleménynyilvánítás szabadságának és a sajtószabadságnak".

Megjegyezte, érdekes, ahogy azok az újságírószervezetek, amelyek sok évvel ezelőtt "minden falevélrezdülésre" azonnal közleményeket adtak ki, bár lenne lehetőségük a cselekvésre, nem tiltakoznak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában