Mesélő podcast a családfakutatásról: hogy kezdjünk neki? 

Feiszt György

Fotó: Shutterstock

Az emberek személyes adataikat, sokan még a TAJ számukat is fejből tudják, hiszen napjainkban ezek nélkül hivatalos helyeken szinte lehetetlen bármit is elintézni. De nem volt ez mindig így, és bár többnyire tisztában vagyunk szüleink származásával, de ennél távolabbi felmenőkről, a nagy- és dédszülők generációjáról sokszor csak a családi legendákból, esetleg idősebb rokonok által megőrzött iratokból tudhatunk meg egyet-mást. 

 

A tapasztalat azt mutatja, hogy egy família múltja, az elődök, az ősök, akkor kezdik érdekelni az embereket, amikor sajnos már nincs olyan élő személy, akinek elmondásából ezeket az információkat megkaphatnák. Ilyenkor azután sokan, akik felmenőikre kíváncsiak, lelkesen, és gyors eredményben bizakodva nekivágnak a régmúlt idők dokumentumai felkutatásának. 

Mi sem egyszerűbb, gondolják, mint anyakönyvekből megállapítani, ki kinek a gyermeke, szülője vagy a testvére, honnan származik dédanyánk, mikor született dédapánk, rokonunk lehet-e egy azonos nevet viselő híres személyiség? És valóban! Amíg a családtörténeti kutatásokhoz néhány évtizede még komoly eltökéltség, sokszor távoli levéltárak felkeresése szükségeltetett, napjainkban, hála a digitalizációnak, az internetet böngészve hamar megtalálhatjuk a kutatásainkhoz elengedhetetlenül szükséges oldalakat és az ott publikussá tett dokumentumokat. 

A digitálisan rögzített anyakönyvek azonban nemcsak a családi kapcsolatokat bizonyító adatokat mutathatják meg, de nagy segítséget nyújthatnak egyes települések múltjának, kultúrtörténetének, az onnan származó neves személyiségek felkutatásában is. Berzsenyi Dániel, Dukai Takách Judit, Weöres Sándor vagy Márkus Emília vasi kötődése és születési helye már régóta tudott dolog, de az, hogy a százezrek által ismert Országh László nyelvtudós, Kabos László, Keres Emil, Tyll Attila színészek, vagy a világszerte nagy tiszteletnek örvendő Kraszna-Krausz Andor, Heimler Jenő, Pavlics Ferenc, továbbá Nobl Gábor orvosprofesszor szülőhelye is szűkebb vasi pátriánkhoz kötődik, ennek kiderítésében az anyakönyvi kutatások segítettek nagyon sokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában