Ezt jó, ha tudod

2024.01.04. 15:56

A romantikus típusú online csalások - Barabás Mónika rendőr őrnaggyal beszélgettünk

Az online világban rejlő veszélyek széles skálájával találkoznak a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai. Korábban már bemutattuk az internetes vásárlás és az adathalászat formáit, most a romantikus csalásokra hívjuk fel a figyelmet.

Csabai Bernadett

Barabás Mónika rendőr őrnagy, a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának alosztályvezető-helyettese.

Az utóbbi időben nagyon megnőtt a kibertér forgalma, az elkövetők az internet által nyújtott anonimitást kihasználják, nem lehet tudni, ki van a gép másik oldalán. A romantikus csalások célcsoportját túlnyomórészt a nők képezik, bár ezeknél a jogsértéseknél nagy a látencia, azaz nem minden jogsértés jut a rendőrség tudomására  – osztja meg velünk Barabás Mónika rendőr őrnagy, a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának alosztályvezető-helyettese. Hozzáteszi, az áldozatok magányát és figyelemigényét használják ki ezek a csalók. 

Ide azok a jogsértések tartoznak, amikor közösségi médiában vagy társkereső oldalon veszi fel a kapcsolatot az elkövető a későbbi áldozatával, azaz bejelöli őt vagy levelet küld és jellemzően jól szituált külföldi katonatisztnek vagy orvosnak adja ki magát. Olyan is előfordul, hogy ismert amerikai színész képével csinálnak álprofilt és ezen keresztül ismerkednek – mondja az őrnagy.

- Ez még vonzóbbá teheti egyesek számára ezt a kapcsolatot, aminek a vége általában az, hogy a személyes találkozó előtt valami közbejön a másik félnek – rokon betegsége vagy halála – általában valamilyen nagy kaliberű és tragikus dolog és emiatt nem jöhet létre a randevú. A tragikus esemény miatt az elkövető egy bizonyos gyors segély átutalását kéri az áldozattól, aki segíteni akar és bízik a későbbi találkozásban, ezért átutalja a kért összeget és általában többé nem is hall a magát sikeresnek és jóképűnek kiadó „udvarlóról.”

- Ilyenkor azt javasoljuk, nézzük meg a személy profilját, vannak-e ismerősei – akár közösek is – milyen gyakran posztol, mi található a felületén. A csalók profiljairól ordít, hogy nemrég hozták létre őket, csupán néhány ismerőssel és egy profilképpel rendelkeznek, ez már gyanús lehet. Ha valaki pénzt kér tőlünk, akkor mindenképp gyanakodhatunk, főként ha még nem is találkoztunk vele. Próbálkozzunk ilyenkor videóhívással, ha a másik fél teljesen elzárkózik előle, akkor nagy valószínűséggel csalóval van dolgunk - sorolja Barabás Mónika a Bűnmegelőzési Alosztály javaslatait.

- Ha egy népszerű színész akarja felvenni velünk a kapcsolatot, akkor azért gondolkozzunk el. Mindannyian örömmel vennénk például, a George Clooney ismerősnek jelölne és találkozni akarna velünk, de mindenesetre elgondolkodtató, mennyi erre a reális esély? Hogyan talált meg, miért pont nekünk írt? Ennek is eléggé átverés szaga van. Intim jellegű képeket pedig soha ne küldjünk senkinek, ez később zsarolásra is okot adhat – hívja fel a figyelmet az őrnagy. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában