Készült langalló is

2 órája

Herényi Esszenciák: a városrész kincsei egy csokorban a hétvégén

Bár a pénteki nyitókoncertet elmosta az eső, szombaton és vasárnap Szombathely herényi városrésze igazi kulturális központtá változott. A Herényi Esszenciák élménykavalkádot hozott el, a helyi hagyományok, értékek és kreativitás jegyében.

Csabai Bernadett

Készül a langalló Herényben

Fotó: Herényiek Háza

A Herényiek Házában a programok színes kavalkádja, a kézműves foglalkozásoktól a jótékonysági ruha- és játékvásáron át a gencsapáti szüreti felvonulásig sokakat vonzott. A kicsik lelkesen festettek, vágtak, ragasztottak, még az anyagozást is kipróbálhatták, míg a felnőttek különböző helyi finomságokkal ismerkedtek. Horváthné Németh Szandra ikon ékszerei, Marton Gabi házi szörpjei és Velladics Attiláné mézei mind egy-egy kis herényi történetet meséltek el.

Anyagozás Herényben
Anyagozás Herényben
Fotó: Herényiek Háza

Szombaton délután a helyi kultúra is nagy szerepet kapott. Szekér Tamás tárlatvezetésén megismerhettük a helyi történelmi emlékeket, míg Bokor Zoltán atya a Szent György-templom titkait osztotta meg a közönséggel. A kulturális élmények mellett a hagyományos kalinkósütés és langalló is nagy sikert aratott – a friss tészta illata betöltötte a teret, miközben a helyi Rudraksha zenekar muzsikált. A napot a Herényi Nótaudvar vidám dallamai zárták.

Aki kalandra vágyott, nem hagyhatta ki a Herényi Hetvenkedések csapatversenyét sem. A verseny során híres herényi sírokat kellett felkutatni, és különböző rejtvényeket megfejteni a Herényi Csillagvizsgálóban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában