Bíznak bennük

2018.07.27. 20:29

Polgárőrök vigyázzák az esti utcát Répcelakon

A polgárőrök szabadidejüket áldozzák fel azért, hogy mindenki más nyugodtan alhasson.

Budai Dávid

Könczölné Bernáth Ilona, Biró Józsefné, Bakk Jenő Fotó: NJ

A Répcelaki Polgárőr Egyesület 1990-ben jött létre, harmadikként a megyében. Volt idő, amikor több mint hetven tagot számlált az egyesület. Jelenleg csak harmincöten vannak, de akik maradtak, vérbeli polgárőrök. Ezt bizonyítja, hogy a közelmúltban Bakk Jenő munkáját a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával ismerte el az országos szövetség, a megyei polgárőrnapon pedig Biró Józsefné vehette át a Kiváló polgárőr kitüntető címet. A két díjazottal és az egyesület vezetőjével, Könczölné Bernáth Ilonával beszélgettünk arról, hogy miért jó áldozatot hozni a közösségért.

Mint kiderült, gyakorlatilag mindhárman beleszülettek a polgárőrségbe. Bakk Jenő édesapja annak idején gyakran ment éjjeli őrszolgálatra, így számára hamar természetessé vált mások segítése.

Könczölné Bernáth Ilona édesapja a répcelaki egyesület alapító tagjai közé tartozott, így ő is hamar közel került az önkéntességhez, míg Biró Józsefné a férje miatt – aki szintén polgárőr – vállalta a szolgálatot. Ez ugyanis az, csupa nagybetűvel. Amikor a város alszik, hétvégenként néhány polgárőr mindig az utcákat rója és ügyel a biztonságra. Nincs ez másképp ünnepekkor, így szenteste sem. Mint megtudtuk, ilyenkor általában azok a polgárőrök vállalják a szolgálatot, akiknek nincs családjuk. Persze nemcsak az éjszakákból kell feláldozni néhány órát, hanem az összes rendezvényen; de a sport eseményeken is ők segítenek, ahogyan ők ügyelnek az értékekre a temetőben mindenszentekkor és ők kísérik át a gyerekeket a zebrán iskolakezdéskor. Jól felismerhető egyenruhájuk bizalmat sugároz az emberek felé, így ha baj van, tőlük kérnek segítséget. Répcelakon évek óta gyakorlatilag nincsen bűnözés, de abban, hogy ez így van, óriási szerepe van a város alig három tucat polgárőrének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában