kezdeményezés

2018.08.17. 12:36

Csendes órákat tart az egyik szombathelyi sportáruház, hogy az autizmussal élőknek segítsen

Az autizmussal élők számára nehézséget okozhat a bevásárlás. A városszéli sportáruház csendes órákat tart Szombathelyen, hogy nekik és családtagjaiknak segítsen ezzel.

Horváth Iza

Fotó: unsplash.com

A kezdeményezésről Bontó Árpádot, az üzlet igazgatóját kérdeztük.

 

Csendes órákat biztosítanak áruházaikban, elsősorban az autista vásárlóknak és családtagjaiknak kedvezve ezzel. Mi az a csendes óra?

Valójában október elsejétől indul élesben a program. A csendes óra során az a célunk, hogy olyan körülményeket teremtsünk az áruházainkban, mely kevesebb ingert teremt így meg tudjuk könnyíteni autizmussal élő vásárlóinknak a vásárlást.

Miért tartották fontosnak ezt a lépést megtenni?

Egy munkatársunk vetette fel az ötletet még tavasszal. Magyarországon ma legalább 100.000 ember autista. Az autizmusnak számtalan formája van. Vannak akik dolgoznak vagy családjuk van, mások a nap 24 órájában segítségre szorulnak. A mi célunk, hogy a lehető legtöbb emberhez juttassuk el a sportolás örömét, így nem volt kérdés, hogy belevágunk ebbe.

Pontosan hogy néz ki a csendes óra?

A csendes óra során nem fog szólni a zene az áruházban, a hangosbemondót is csak biztonsági esetben használjuk. Ezenkívül csökkentett világítással működünk, és ahogy minden más esetben most is bejöhetnek a segítős kutyák az áruházba. Amennyiben szükséges a kasszasorban előre engedjük az érintett családokat, felnőtteket. Csapatunk tagjai is igyekeznek majd csendes, nyugodt körülményeket teremteni a vásárláshoz illetve fülvédőt is biztosítunk majd az érintett vásárlóknak, ha szükséges.

Mikortól indul a csendes óra?

Október elsejétől, de szeptemberben tartunk egy tesztnapot, hogy minden berendezés megfelelően működjön.

Ha jól hallottuk, hosszas előkészületek előzték meg a bevezetést. Kikkel működtek együtt azzal kapcsolatban hogy mégis milyen lépéseket kell megtenni a csendes óra bevezetéséhez?

Igen, az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) volt segítségünkre. Az elnökasszonyuk, Kővári Edit nagy örömmel vette megkeresésünket és hosszas egyeztetéseket folytattunk az ügyben, hogy a legmegfelelőbben tudjunk felkészülni. A csendes órát is egy olyan kérdőív eredményei alapján határoztuk meg, amit az AOSZ küldött ki az autizmusban érintett családok számára, hogy felmérje vásárlási szokásaikat. Abban bízunk, hogy ez az együttműködés és az AOSZ-szal közös munkánk gyümölcse más vállalatok számára is segítség lesz a csendes nyitvatartás bevezetéséhez.

Országos szinten létezik az együttműködés vagy helyi szinten is keresték, esetleg keresik az együttműködést a szervezetekkel?

Központunkban Gulyás Marianna vezeti a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos projektjeinket. Ő vette fel a kapcsolatot az AOSZ-szal, és programot közösen dolgozták ki, ez fog bevezetésre kerülni az áruházakban.

Esetleg a munkatársak is részesültek különleges képzésben továbbképzésben hogy pontosabb ismereteik legyenek az autista vásárlókkal való megfelelő együttműködéshez?

Igen, az AOSZ helyi szervezetei minden áruházunkban tartanak egy interaktív beszélgetést, ahol a csapatunk többet tudhatott meg az autizmusról, hogy a csendes óra folyamán felkészültebben tudják segíteni az érintettek vásárlását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában